Volledig scherm
© Politie Amersfoort

Stomdronken bestuurder (50) hangt urenlange taakstraf boven het hoofd

De stomdronken bestuurder die dinsdagmiddag door agenten in Amersfoort van de weg werd gehaald, hangt een taakstraf boven het hoofd van 100 uur of meer. Hij moet ook vrezen voor een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar.

De 50-jarige chauffeur is sinds gisteren de houder van een bedenkelijk record in de stad. De politie in Amersfoort stuitte niet eerder op een weggebruiker die de vanwege zijn dronkenschap niet eens voltooide blaastest 1990 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht) scoorde. Hoewel de officiële uitslag van de bloedtest nog moet volgen, rekenden de dienstdoende agenten de ademanalyse alvast om naar een geschat promillage van 4,5, wat neerkomt op het drinken van twintig glazen bier of meer binnen enkele uren.

Gevarenzone

Het mag een klein wonder heten dat de man dinsdag geen brokken maakte op de Mijnbouwweg. Met 4,5 promille alcohol in de bloedbaan bevindt een volwassen mens zich volgens de gezondheidsstatistieken in de gevarenzone. Hij of zij kan het bewustzijn verliezen en worden getroffen door een alcoholvergiftiging, maar is op zijn minst de controle kwijt over zijn handelen.

De overtreding in Amersfoort was dusdanig dat ze niet zal worden afgedaan met een strafbeschikking, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. Alleen bestuurders met een alcoholpromillage tussen 0,54 en 1,3 komen weg met een boete, oplopend van 325 tot 650 euro. Voor dronken chauffeurs met promillages tussen 1,31 en 2,35 lopen de schikkingen uiteen van 650 euro en vier maanden rijontzegging tot 1100 euro en een rijverbod van tien maanden.

Wie met meer dan 2,35 promille alcohol (tenminste tien glazen bier of het equivalent daarvan) wordt betrapt, krijgt bij de eerste keer een taakstraf van minstens 60 uur en maximaal 110 uur. De rijontzegging loopt op van 12 naar maximaal 27 maanden. De ‘recordhouder’ uit Amersfoort valt volgens het schema van het OM in de zwaarste categorie. Hij riskeert vanwege het extreem hoge alcoholpromillage ook een medisch onderzoek door het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Als het CBR concludeert dat de man niet langer geschikt is om een voertuig te besturen, wordt zijn rijbewijs definitief ingetrokken.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort