Volledig scherm
© AD

Strijd tegen Japanse duizendknoop bij A27 duurt jaren

Het opruimen van de Japanse duizendknoop langs de A27 tussen Bilthoven en knooppunt Eemnes gaat vier jaar duren. Rijkswaterstaat is onlangs een proef begonnen, die duidelijk moet maken hoe de woekerende plant het beste kan worden verwijderd.

Vorig najaar bleek dat Japanse duizendknoop welig tiert in het nieuwe talud, dat is aangelegd bij de verbreding van de A27. Terwijl gemeenten in Nederland miljoenen uittrekken voor de bestrijding van deze invasieve exoot, werd duidelijk dat de aannemer in bermen en wallen langs de snelweg grond had gestort met daarin stukjes wortel van de duizendknoop.

De afgelopen weken zijn in alle stilte de eerste stappen in de strijd tegen de Japanse duizendknoop gezet. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat wordt de komende tijd met verschillende methodes geprobeerd de plant te verwijderen. Bij een van de methodes worden de wortels aangepakt met heet water. Een andere manier is het uitsteken van de duizendknoop. Gif wordt niet gebruikt, verzekert de woordvoerder.

Het verwijderen van de woekerende plant is een langlopend project. De schatting is dat het bedrijf dat de klus moet klaren, vier jaar bezig is. Om er zeker van te zijn dat de duizendknoop weg is, worden de taluds en bermen van de snelweg daarna nog vier jaar lang gecontroleerd. Na acht jaar zou dan definitief kunnen worden gezegd dat de plant is opgeruimd. Wat de gehele operatie kost, is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat nog niet te zeggen. ,,Dat hangt van de gekozen methode af.’’

Nadat de duizendknoop vorig jaar explodeerde langs de A27 trokken onder meer bewoners van Hollandsche Rading aan de bel. Imker Sonne Copijn van de Bee Foundation uit Groenekan greep de opening van de verbrede A27 aan om minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op te roepen de Japanse duizendknoop op te ruimen.

Niet verplicht

Copijn noemt het ‘fantastisch’ en ‘waanzinnig’ dat Rijkswaterstaat is begonnen met het opruimen van de duizendknoop. ,,Rijkswaterstaat is juridisch niet verplicht dit te doen. Maatschappelijk gezien kon de minister geen ‘nee’ zeggen, maar ze had het niet hoeven doen.’’

Volgens Copijn, die met de Bee Foundation werkt aan het versterken van het leefmilieu van bijen, hommels en vlinders, lost Rijkswaterstaat niet alleen een probleem op. De rijksdienst zorgt zo ook voor een betere biodiversiteit. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort