In totaal doken 305 deelnemers afgelopen editie in het koude water.
Volledig scherm
In totaal doken 305 deelnemers afgelopen editie in het koude water. © Cees Wouda

Swim to Fight Cancer Amersfoort wil vervolg in 2020

Swim to Fight Cancer wil in 2020 graag op herhaling in Amersfoort. De organisatie van het zwemevenement ten bate van kankeronderzoek heeft een aanvraag ingediend voor zondag 13 september. De gemeente moet nog instemmen.

De eerste editie van Swim to Fight Cancer in de Eemhaven bracht op 8 september 305 deelnemers op de been. Ze zwommen op het traject van twee kilometer (jeugd 500 meter) 168.416 euro bij elkaar voor het goede doel. Familie en vrienden sponsorden de zwemmers, van wie er veel een persoonlijke reden hadden om mee te doen.

Geslaagde dag

Vrij snel na afloop was het voor de organisatie al duidelijk dat het niet bij een eenmalige actie hoeft te blijven, zegt Kirsten Kockx van Swim to Fight Cancer Amersfoort. ,,Het was een geslaagde dag, zeker voor een eerste keer, en er is veel geld opgehaald door de deelnemers. Het kan alleen maar groeien als we vaker mee doen. Dat hebben steden die langer deelnemen wel bewezen’’, aldus Kockx.

Ook de gemeente Amersfoort was volgens Kockx goed te spreken over het evenement, dat precies een week na de stadsmarathon plaats had. ,,We hebben die evaluatie afgewacht voordat we een aanvraag voor volgend jaar deden. Formeel moet daar nog ja op worden gezegd.’’

Swim to Fight Cancer, dat in 2015 voor het eerst werd gehouden Den Bosch, vond dit keer plaats in veertien gemeenten. Er namen bijna 5000 mensen deel. De totale opbrengst bedroeg 2.906.461 euro. Het geld gaat exclusief naar instituten die onderzoek doen naar de bestrijding van kanker. 

In zes deelnemende steden werd meer opgehaald dan bij debutant Amersfoort, dat zeven andere achter zich liet. Den Bosch spande de kroon met meer dan een half miljoen euro. Daniëlle Smink uit Vathorst (Amersfoort) haalde in haar eentje 7939 euro op. Landelijk bleven slechts drie deelnemers haar voor.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort