Taakstraf voor veroorzaken zwaar ongeluk in Amersfoort

De 22-jarige Mohammed A. uit Utrecht kreeg vandaag voor het veroorzaken van een zwaar ongeluk bij de afslag van de A28 bij Leusden-Zuid een taakstraf van 180 uur. Daarbovenop legde de rechter hem een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee maanden en een deels voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Op 16 december 2016 reed A. met een 14-jarige passagier op de A28 richting Amersfoort, toen hij van de politie een stopteken kreeg. In plaats van te stoppen, ging Mohammed A. er met hoge snelheid vandoor, haalde op de A28 auto’s in, reed over de vluchtstrook, reed bij Maarn de afrit af, raakte een verkeersbord, verloor zijn achterruit, reed de A28 weer op en nam vervolgens met hoge snelheid de afrit bij Leusden-Zuid.

Daar lukte het maar net om een rij voor het stoplicht wachtende auto’s te ontwijken. Maar A. kon niet voorkomen dat zijn Audi A3 met een snelheid van tussen de 65 en 75 kilometer per uur over een verkeersdrempel werd gelanceerd en vervolgens de auto met daarin een Scherpenzeelse vrouw raakte.

Op de vlucht

Die raakte bij het ongeval zwaargewond en moest door hulpdiensten uit haar auto worden geknipt. A. hielp de vrouw niet, ging ervandoor en vluchtte het nabijgelegen bos Nimmerdor in. Volgens de rechtbank heeft A. ‘de vrouw aan haar lot overgelaten’. Uiteindelijk werd hij door een agent met een hond overmeesterd.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk en een rijontzegging. Hoewel een gevangenisstraf van twee maanden voor dergelijke delicten het uitgangspunt is, wijkt de rechtbank zowel van dit uitgangspunt als van de eis van de officier van justitie af en legt een voorwaardelijk gevangenisstraf op van twee maanden met een taakstraf van 180 uur. 

Dit om de voorkomen dat A. nogmaals de fout in gaat. De zaak bleef lange tijd bij het OM op de plank liggen. Dit speelt, net als de spijtbetuiging van A., mee in de uitspraak. ,,Ik heb er tot op de dag van vandaag last van wat ik die mevrouw heb aangedaan. Ik ben heel dom geweest en ik wil graag mijn excuses aanbieden’’, verklaarde A. eerder.

Volledig scherm
De Audi van de verdachte boorde zich in de auto van een Scherpenzeelse vrouw die zwaargewond raakte. © AD

De Scherpenzeelse heeft nog altijd last van de schouder waaraan zij gewond raakte. Ook heeft ze last van angstaanvallen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort