De Argentijnse zanger Omar Mollo is de grootste naam op het online Tangofestival.
Volledig scherm
De Argentijnse zanger Omar Mollo is de grootste naam op het online Tangofestival. © Dutch Tango Week

Tangofestival dit jaar niet in Amersfoort, maar online en wereldwijd

Tangofestival Dutch Tangoweek gaat door. Optredens worden live via internet uitgezonden vanuit Argentinië, Duitsland, Italië, Noorwegen en... Het Mariënhof in Amerfoort. 

De Dutch Tangoweek duurt dit jaar geen week, maar één dag. De Amersfoortse festivaldirecteur Frank Perquin heeft de afgelopen weken alles uit de kast gehaald om het festival door te kunnen laten gaan op 31 mei. Dat is de dag waarop volgens de originele plannen zo’n twintig orkesten en artiesten naar Amersfoort zouden komen. 

Ander land

In plaats daarvan wordt - zoals bij zoveel concerten en optredens inmiddels - de hele boel via internet uitgezonden. Kijkers worden elk half uur naar een ander land gedirigeerd. In plaats van naar Amersfoort te gaan,  zenden de tangomuzikanten hun optreden uit vanuit eigen land. De coördinatie van de livestream wordt vanuit Amersfoort geregeld en waarschijnlijk praat een presentator live alle optredens aan elkaar. 

De grootste naam op het festival is volgens Perquin zonder twijfel de Argentijnse zanger Omar Mollo. ,,Als je aan een willekeurige Argentijn vraagt wie hij is, dan weten ze dat. Een grootheid!” Wie niet bekend is met tango, zal hem waarschijnlijk niet kennen. Het Amersfoortse festival trekt dan ook voornamelijk buitenlandse bezoekers. 

Ingewikkeld

Zeker de helft van de zeshonderd man die vorig jaar naar de eerste editie van het Amersfoortse festival ging, kwam vanuit het buitenland. Ook bij deze digitale editie verwacht Perquin dat veel kijkers vanuit Argentinië en Italië inschakelen. ,,Daar is tangomuziek véél populairder”, zegt hij. ,,In Nederland heerst nog altijd het vooroordeel dat Tango iets is waar je ingewikkeld bij moet dansen. Ik heb het festival juist het leven in geroepen om de tango uit die sfeer te halen.”

Op zondag 31 mei en maandag 1 juni (herhaling) te zien via dutchtangoweek.nl.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort