Volledig scherm
© AS Media

Tbs geëist tegen Amersfoorter Melvin N. (37) voor doodslaan eigen moeder

De psychisch labiele Melvin N. (37) uit het Soesterkwartier moet tbs met dwangverpleging krijgen voor de doodslag op zijn 63-jarige moeder uit Bunschoten. Dat heeft het openbaar ministerie vanmiddag geëist. De verdachte is volgens gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar.

,,Arresteer mij. Ik heb het gedaan.’’ Melvin N. belde maandagmiddag 28 januari zelf 112 om te vertellen dat hij zijn moeder had doodgeslagen. Toen politie en ambulance met grote spoed arriveerde, vonden ze haar ernstig gewond in de tuin. Met een gebroken kaak, gebroken neus, gebroken oogkassen en na onderzoek in het ziekenhuis bleek, met bloedpropjes in haar hersenen. Ze zou twee weken later overlijden aan haar verwondingen.

Demonen

Tijdens de rechtszitting vanmiddag in Utrecht werd pijnlijk duidelijk hoe verward Melvin was de middag dat hij in de tuin van zijn moeder door het lint ging. Als psychiatrisch patiënt werd hij de afgelopen jaren meerdere keren gedwongen opgenomen vanwege ernstige psychoses. Hij leidt dan aan waanbeelden waarin spinnen, demonen en zombies een beangstigende hoofdrol spelen. Zo ook toen hij het die middag aan de stok kreeg met zijn moeder.

Ruzie

,,We hadden weer eens ruzie. Zoals we de afgelopen 20 jaar heel veel ruzie hebben. Ik ben altijd het pispaaltje. Kan nooit iets goed doen, terwijl ze wel altijd mijn broer beschermt. De ruzies gaan ook vaak over drugs die ik gebruik. Daar word ik rustig van en dan heb ik minder last van demonen’’, legde N. de rechtbank uit.

Quote

Ik dacht dat mijn moeder bezeten was door demonen

Melvin N.

Als zijn moeder hem een klootzak noemt, pikt hij het niet langer. Hij slaat en ze valt. Door zijn psychose raakt hij volledig in paniek als zijn moeder probeert op te staan. Hij denkt dat ze bezeten is door demonen en hem gaat pakken. Zes keer slaat hij haar tegen het hoofd. Ook trapt hij haar.

Dat ze wegzakt en dan weer af en toe haar ogen opent is voor hem het bewijs dat ze bezeten moet zijn en bovennatuurlijke krachten bezit. Doorgaan tot ze geen levensteken meer geeft, voelt door zijn wanen als de enige optie.

Geen moord

Officier van justitie Esbir Wildeman trok vanmiddag zijn aanklacht wegens moord in. Volgens hem heeft Melvin in zijn psychotische toestand zijn moeder niet willens en wetens om het leven gebracht. Tegen politiemensen verklaarde hij erg verdrietig te zijn om haar dood. De doodslag, waarvan volgens justitie wel sprake is geweest, valt hem niet te verwijten.

N. is volgens justitie het beste af bij gedwongen behandeling voor zijn stoornis. Voor het delict is hij door gedragsdeskundigen ontoerekeningsvatbaar verklaard. De officier eiste tbs met dwangverpleging. In die eis kan ook Melvin zelf zich vinden. Uitspraak over twee weken. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort