Volledig scherm
© Nico Brons

Terrein De War mogelijk ten onrechte verkocht

De kans bestaat dat de hele procedure rond de verkoop van het Warterrein opnieuw moet worden doorlopen. De Amersfoortse projectontwikkelaar Zenzo meent dat haar bod ten onrechte terzijde is gelegd, en eist bij de rechter dat ze alsnog een 'eerlijke kans' krijgt.

Quote

Het ging niet om geld: twee partijen boden meer, maar zijn het ook niet geworden

Janet Meesters, advocaat

Volgens de gemeente Amersfoort heeft Zenzo een bod uitgebracht waar een voorbehoud in zat. Zenzo wilde het 7000 vierkante meter grote stuk grond aan de Eem (waar nu culturele broedplaats De War zit) alleen kopen, als ze eerst met het gemeentebestuur een afspraak kon maken over de verdeling van de kosten voor asbestsanering.

Alle betrokkenen weten dat dit giftige bouwmateriaal in de oude fabriekspanden aanwezig is, maar niemand weet hoeveel. Omdat het stadhuis in de verkoop van het terrein geen biedingen met voorwaarden accepteert en Zenzo de enige partij was die zo'n type bod toch deed, werd het plan niet meegenomen.

Totaal anders
Zenzo ziet dat totaal anders. ,,De passage over de asbestsanering was geen voorwaarde om het bod daadwerkelijk in te dienen, maar een uitnodiging tot gesprek," aldus advocaat André Ubink. Omdat door dit 'meningsverschil' nu niet zij, maar Rovase eigenaar is geworden van het terrein, heeft ze de gemeente voor de rechter gesleept. Besluit deze op 7 december dat Zenzo hierin gelijk heeft, dan is het stadhuis terug bij af.

De twijfel of Zenzo dan alsnog wint, is groot. De projectontwikkelaar wil op het stuk grond een mbo-school bouwen, zo bleek gisteren in de rechtbank. De gemeente, die het plan weliswaar niet heeft meegenomen in de besluitvorming maar het wel 'informeel heeft beoordeeld, vreest dat dat voor grote verkeersproblemen leidt.

Geld
Daarnaast neemt Zenzo te weinig geld mee. Ze bood volgens de gemeente 380.000 euro, terwijl het minimale bod door het stadhuis achter de schermen werd vastgelegd op 480.000 euro. Rovase heeft het terrein voor 820.000 euro gekocht. Het geld was echter niet het belangrijkste in de verkoop, betoogt het stadhuis: ,,Twee partijen boden meer, maar zijn het ook niet geworden," aldus raadsvrouw Janet Meesters, advocaat van de gemeente Amersfoort.

Mocht er inderdaad een nieuwe verkoopprocedure voor het Warterreinkomen, dan moet die door een compleet nieuwe beoordelingscommissie én volledig geanonimiseerd worden uitgevoerd. Dat stelde projectontwikkelaar Zenzo gisterochtend voor de rechtbank.

Einde
Advocaat André Ubink vreest vooringenomenheid, als dezelfde mensen zich weer over exact dezelfde papieren moeten buigen. ,,Vooral omdat er nogal wat ophef is geweest over deze procedure." Ubink verwijst hiermee naar de golf aan protesten in de stad over de verkoop van het De Warterrein aan Rovase, en daarmee het waarschijnlijke einde van de culturele broedplaats.

Zenzo is daarnaast boos over het feit dat Rovase in haar plannen ook woningbouw op het naast De War liggende terrein van het voormalige TNT Post heeft meegenomen. Daar zijn woningen voorzien. ,,Het is oneerlijk dat ook dat heeft meegewogen in de keuze voor deze projectontwikkelaar," aldus . ,,Dan win je het nooit, als je je netjes aan de regels houdt."

Onzin, meent Meesters. ,,De plannen met het TNT-terrein zijn niet meegewogen in de keuze voor deze partij," bezweert ze. ,,Zenzo schiet in deze met een schot hagel. Uit niets blijkt dat er ook maar iets verkeerd gegaan is bij de gunning."

Asbest
Over de asbestsanering is het stadhuis minder stellig, blijkt uit de woorden van de raadsvrouw. ,,Als na onderzoek blijkt dat de kosten voor de sanering onevenredig hoog zijn ten opzichte van het aankoopbedrag, dan valt daar over te spreken." Zeker is wel dat het stadhuis in dat geval niet akkoord gaat met een verandering of uitstel van de plannen. ,,De gemeente wil zeker zijn dat de aanwezigheid van asbest geen 'showstopper' wordt. Het winnende plan moet worden uitgevoerd." Geen van de winnende partijen had hier problemen mee, stelt Meesters.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort