Volledig scherm
Impressie van woongebouw The Spot aan de Stadsring. © KCAP Architects/ Theo van Leur

The Spot krijgt volop gezelschap van andere woontorens

pollWoontoren The Spot, op de plek van het vroegere hotel De Witte, krijgt gezelschap van andere hoogbouw. Behalve Profund hebben nog eens vier ontwikkelaars vergevorderde bouwplannen voor de Utrechtseweg/hoek Stadsring.

Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport waar deze krant de hand op heeft gelegd. Het stuk leert dat de lokale ontwikkelaars Heilijgers, Latei/Bouwfonds en Schipper Bosch belangen kochten in het gebied, dat door de gemeente Amersfoort is aangemerkt als vitale schakel tussen station en binnenstad. Ook de eigenaar van het ING-bankgebouw haakte aan met een voorstel tot hoogbouw.

De elkaar snel opvolgende ontwikkelingen in het gebied noopten de gemeente kortgeleden tot het opstellen van een stedenbouwkundige visie. Amersfoort vroeg het Rotterdamse bureau wUrck de afzonderlijke projecten tot een samenhangend geheel te smeden. wUrck presenteerde deze week drie varianten aan de ontwikkelaars, die nog moeten reageren. De aanpak moet nog deze zomer resulteren in een stedenbouwkundig concept.

Poll

Wat vind jij van de hoogbouwplannen aan de Utrechtseweg?

  • Mooi! (66%)
  • Ik vind één gebouw wel voldoende (8%)
  • Verschrikkelijk (26%)
288 stemmen
Volledig scherm
The Spot, gezien vanaf de Utrechtseweg. © KCAP Architects/ Theo van Leur

Het opvallendste nieuwe plan komt van Latei/Bouwfonds. De combinatie kocht in 2017 de leegstaande kantoortoren van SNS, tegenover het beoogde Spotgebouw. Victory Boogie Woogie, zoals het kleurrijk getransformeerde én met vijf verdiepingen uitgebreide wooncomplex moet gaan heten, steekt 50 meter de lucht in. Het biedt plaats aan 100 appartementen en heeft 2000 vierkante meter commerciële ruimte op de begane grond. Het ontwerp vertoont qua uitstraling en omvang gelijkenissen met The Spot van Profund.

Complex

Schipper Bosch wil samen met Life City een complex realiseren van tien verdiepingen met 40 appartementen. Het 45 meter hoge gebouw staat op ‘poten’, zodat het fitnesscentrum kan blijven staan zoals het is.

Ook de eigenaar van Zonnehof 40-44, met onderin de ING bank, wil de hoogte in, tot zes verdiepingen.

Ontwikkelaar Heilijgers, die sinds enige tijd eigenaar is van de naastgelegen Runmolenflat, wil de kantoortoren ombouwen tot een wooncomplex met een nog onbekend aantal appartementen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort