Volledig scherm

Theater De Lieve Vrouw verkeert in financiële problemen

Slordig boekhouden en ernstig achterstallig onderhoud hebben het Amersfoortse theater De Lieve Vrouw in het nauw gebracht. De instelling hoopt nu op een extra subsidie van 150.000 euro om een gat in de begroting te dichten.

Het theater heeft de afgelopen twee jaar hoge kosten moeten maken om een afgeschreven luchtbehandelingsinstallatie aan de praat te houden. Deze is aan vervanging toe, maar dat vergt 4 à 5 ton, een investering die de gemeente voorlopig niet mag doen omdat ze onder financieel toezicht van de provincie is gesteld.

Onderhoud
Intussen lopen de kosten van onderhoud door. Het theater moest daarvoor in 2013 en 2014 een extra technicus inhuren. Desondanks is het college niet zonder meer bereid in te gaan op een verzoek om een bijdrage van 150.000 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van ruim zes ton. Burgemeester en wethouders  laten eerst een onderzoek uitvoeren naar de financiële administratie. Verder is het theaterbestuur verzocht om de werving van een nieuwe directeur, als vervanger van Matti Austen, stop te zetten.
Voorzitter Margot Cooymans erkent dat het theater in het verleden de boekhouding niet op orde had. ,,Daardoor was onduidelijk hoe het er in werkelijkheid voorstond. De organisatie is nu volop aan het professionaliseren.''

Een en ander neemt niet weg dat De Lieve Vrouw 2014 afsloot met een tekort van 152.000 euro. Bovendien is door de extra uitgaven voor de luchtbehandelingsinstallatie en kosten die moesten worden gemaakt voor de vervanging van de langdurige zieke Austen het eigen vermogen flink geslonken. Het geld dat er was voor investeringen, ging naar nieuwe filmprojectoren, aldus Cooymans.

Open kaart
Wat PvdA-raadslid Youssef El Messaoudi betreft is de penibele situatie waarin het theater verkeert allerminst reden om in de buidel te tasten.
,,Dat gat in de begroting is niet alleen ontstaan door een kapotte airco. Er komen per jaar 90.000 bezoekers. Dat is veel. Daar moet toch op verdiend worden?''

Quote

De stoelen zijn inmiddels vijftien jaar oud, daar kun je mensen toch niet op laten zitten

Hoofd techniek Peter Woelders

Behalve de luchtbehandelingsinstallatie zijn ook andere delen van de inventaris van De Lieve Vrouw aan vervanging toe. Om het groeiend aantal bezoekers aan zich te binden, heeft het 26 jaar oude theater onder meer nieuwe stoelen nodig. ,,Die zijn inmiddels vijftien jaar oud, daar kun je mensen toch niet op laten zitten,'' meent Peter Woelders, hoofd techniek. Ook zijn volgens hem het computersysteem, de elektra en de sloten niet meer van deze tijd.

Nijpend
Het meest nijpende probleem is echter de luchtbehandelingsinstallatie. Die valt vier keer per dag uit. Bestuursvoorzitter Margot Cooymans: ,,Dat is een ongezonde situatie voor bezoekers én voor het personeel. En het beperkt ons ook bij het verhuren van zalen.''

Discussie

Hoewel ze beseft dat van de gemeente weinig te verwachten valt, vindt Cooymans de tijd rijp voor een principiële, politieke discussie. ,,Als je vaststelt dat De Lieve Vrouw een belangrijke culturele instelling is, moet je ook aangeven hóe je die voorziening op peil denkt te houden.'' De nood is echter nog niet zo hoog dat nu een fusie met theater de Flint, waarmee al wel wordt samengewerkt, aan aan de orde is, aldus Cooymans.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort