Volledig scherm
© Stichting Russisch Ereveld

Theatrale audiotour op Russisch Ereveld in Leusden

Een theatrale audiotour op een begraafplaats. Dat is het plan van de makers van Licht, een luistervoorstelling die volgend jaar februari moet gaan plaatsvinden op het Russisch Ereveld in Leusden.

De voorstelling voert bezoekers na zonsondergang met een koptelefoon langs de lange rijen oorlogsgraven van Sovjetsoldaten, die met light art subtiel worden verlicht. Zo ontdekt het publiek de onbelichte verhalen die schuil gaan achter deze grafstenen.

Juist nu, met de huidige moeizame verhoudingen tussen verschillende landen, is het belangrijk om de verhalen van deze oorlogsslachtoffers te vertellen, vinden de makers. 

Het Russisch Ereveld werd zeventig jaar geleden aangelegd naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Er liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven, voornamelijk krijgsgevangenen van de Duitsers.

Nog altijd is bij veel mensen onbekend dat de Sovjet-Unie meer dan 26 miljoen oorlogsslachtoffers te betreuren had en dat er 865 van deze mensen in Leusden begraven liggen. ,,Onze projecten openen werelden die tot nu toe gesloten zijn’’, zegt Mark van de Poll van de producent, Stichting Laudio. ,,Ook Licht kan straks zorgen voor een bredere kijk op jezelf en op onze samenleving. Licht brengt ver weg dichtbij.’’

Volledig scherm
© Stichting Russisch Ereveld

Stichting Laudio en projectpartner Stichting Russisch Ereveld hebben een subsidie gekregen van de gemeente Amersfoort en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De makers zijn nog in afwachting van een reactie van de gemeente Leusden en de provincie Utrecht. ,,Steun is van groot belang voor de toekomst van dit bijzondere cultureel-historische erfgoed, want we zijn ervan overtuigd dat Licht het Russisch Ereveld uit de schaduw kan halen’’, zegt Remco Reiding, de drijvende kracht achter Stichting Russisch Ereveld.

Licht beoogt het historisch besef te vergroten en de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden. Het project wordt ook gesteund door Kamp Amersfoort en begraafplaats Rusthof.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort