Volledig scherm
De tijdelijke parkeerplaats aan de Utrechtseweg naast sportschool Lifecity. Voor nog geen anderhalve euro kun je hier je auto kwijt. © Saskia Berdenis van Berlekom

Tijdelijk parkeren op plek Boeddha

Zolang er nog geen flatgebouw staat, kunnen centrumbezoekers hun auto parkeren op het terrein van de 'Boeddha-put' op de hoek van de Stadsring en de Utrechtseweg.

Quote

Het gaat om wild parkeren, auto's staan er voor eigen risico.

Kees van Loon, directeur Profund

Voor één uur vraagt vastgoedontwikkelaar Profund, eigenaar van de braakliggende grond, 1,25 euro. Op vrijdag en weekeinddagen komt daar 25 cent bovenop. Het zijn de goedkoopste parkeertarieven van Amersfoort, zo zal een tekstkar met display vanaf volgende week propageren.

Eigen risico
De parkeerplaats is in feite niet meer dan een verhard bouwterrein, waarop zestig à zeventig auto's kunnen staan. ,,Het gaat om wild parkeren, auto's staan er voor eigen risico'', aldus Kees van Loon, directeur van Profund. De parkeerplaats is dag en nacht geopend.

Onlangs presenteerde Van Loon een opvallend plan voor de plek waar ooit restaurant Boeddha stond en nog eerder hotel-restaurant De Witte. Er moet een imposant, dertien verdiepingen tellend woongebouw met verspringende, groene balkons komen te staan.

Het geheel rust op twee sokkels waardoor er op de begane grond een parkje ontstaat dat tevens de doorloop moet worden naar de achtergelegen Zonnehof. Wanneer de bouw kan starten, is nog onduidelijk. Er is een bestemmingsplanwijziging nodig en ook de politiek moet zich nog uitspreken over het project.

Contant 
Tien jaar geleden richtte een Amersfoortse particulier het terrein ook al eens in als parkeerplaats. Die vroeg toen 1 euro per uur, contant te betalen. Hoewel voor het initiatief geen vergunning was aangevraagd, gedoogde de gemeente dat wel enige tijd.

Van Loon speelde ook met de gedachte er tijdelijke voorzieningen toe te staan, zoals een pop-up restaurant. Maar de enkele kandidaten die zich meldden, kregen hun plan niet rond.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort