Volledig scherm
Met collectebussen langs de deuren in Voorthuizen en Barneveld. © Instagram ikwilgoeddoen

Tijs (11) koopt honderden onderbroeken en sokken voor daklozen

Wel inzamelacties voor jassen en mutsen, maar niet voor sokken en onderbroeken voor daklozen? Vreemd, vond de 11-jarige Tijs Schenk uit Voorthuizen. Hij startte daarom een eigen goed doel en haalde in no-time 3000 euro op.

Tijs kwam op het idee voor de actie via zijn vader, die bij de Utrechtse opvang- en begeleidingsinstelling De Tussenvoorziening werkt. Hij startte een website om geld op te halen. ,,Daklozen krijgen van opvangcentra wel eten, drinken, gebruikte jassen, truien en broeken maar geen gebruikt ondergoed en sokken want dat is niet zo hygiënisch”, schrijft hij daarop. ,,Om zelf nieuwe te kopen hebben ze geen geld.”

Tijs begon zijn actie op 1 december. Zijn doel was om vandaag, op tweede kerstdag, 2100 euro bijeen gesprokkeld te hebben. De teller schoot echter door naar 3000 euro. Van dit geld heeft de 11-jarige jongen 500 paar sokken en 650 onderbroeken gekocht. Deze heeft hij de afgelopen feestdagen uitgedeeld aan daklozen die gebruikmaken van diverse locaties van De Tussenvoorziening.

Held

Het geld kwam niet alleen van gulle gevers: Tijs stak zelf ook de handen uit de mouwen. Op zijn Instagram-account laat hij zien met klasgenoten lege flessen te hebben ingezameld (onder de streep goed voor 80 euro) en langs de deuren te zijn gegaan met een collectebus. Het social media-kanaal stroomt dezer dagen vol met complimenten, en mensen die hem ‘held’ noemen. Zelf stelt Tijs met een knipoog dat de actie wat ‘uit de hand gelopen is‘.

Hoewel de inzamelactie voor ondergoed is afgelopen, stopt Tijs niet met zijn goede werk: als er nog geld binnenkomt, gaat dat geld naar spelletjes voor kinderen in de crisisopvang, schrijft hij op zijn website.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort