Volledig scherm
© Nationaal Militair Museum

Topstukken uit Mauritshuis naar Nationaal Militair Museum in Soesterberg

24 geschilderde portretten uit de 17de eeuw verhuizen maandag van het Mauritshuis in Den Haag naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Aanleiding is de herdenking van het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog 450 jaar geleden.

De schilderijen van de Haagse portretschilder Jan van Ravesteyn, gemaakt tussen 1611 en 1624, zijn vanaf 19 februari te zien. De opdrachtgever was prins Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Het sierde ooit de muren van zijn paleis in Honselaarsdijk.

Op de portretten staan cavalerieaanvoerders afgebeeld onder aanvoering van Frederik Hendrik tegen de Spanjaarden vochten. De portrettenreeks vormt een opmaat voor de tentoonstelling ‘Willem’ over Willem van Oranje die op 25 april haar deuren opent.

De tentoonstelling geeft een inkijkje in het leven van de jonge Willem van Oranje, zijn onbekende jaren als militair en veldheer en tenslotte zijn rol als ‘Vader des Vaderlands’. ‘Willem’ is te zien tot en met oktober 2018 in het Nationaal Militair Museum.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort