Volledig scherm
Na de moord op Victoria Retsjkina worden voor haar woning aan de Frans Tromplaan door Hoevelakers bloemen en kaarsen gelegd. © Saskia Berdenis van Berlekom

Twaalf jaar cel voor doden ex-vrouw in Hoevelaken blijft staan voor Fathi A.

Het gerechtshof in Arnhem heeft geweigerd het hoger beroep van de voor doodslag veroordeelde Fathi A. uit Hoevelaken in behandeling te nemen. De celstraf van twaalf jaar tegen de nog altijd voortvluchtige Libiër blijft daarmee overeind.

De rechtbank in Arnhem achtte twee jaar geleden bewezen dat de nog altijd voortvluchtige Fathi A. (43) de Russische Retsjkina op 4 november 2015 na een ruzie met tien messteken in haar woning aan de Frans Tromplaan in Hoevelaken om het leven het gebracht.

De vijf jonge kinderen van A. en Retsjkina keken op dat moment boven tv. Een uur later werd Retsjkina door haar toen 10-jarige tweelingdochters in de schuur gevonden. A. was al onderweg naar zijn woning aan de Dirk Ruitenbeekstraat in Nijkerkerveen, waar hij zijn met bloed besmeurde kleren achterliet, in de auto naar station Amersfoort reed en vluchtte naar zijn thuisland Libië. Volgens zijn advocaten is hij daar inmiddels hertrouwd en heeft hij een kind gekregen.

De Libiër zegt zelf onschuldig te zijn en wil naar Nederland komen om zichzelf te verdedigen. Zijn advocaat in de strafzaak over de dood van zijn ex-vrouw, Janneke Steenbrink, ontving vanmiddag een half uurtje voor aanvang van de hoger beroepszaak een telefoontje van wie zij ‘aannam dat het Fathi A. was’. Steenbrink had haar cliënt al maanden niet gesproken. Dat geldt ook voor de andere aanwezige advocaat van A., Monique Frerix.

Het verzoek van beide advocaten om de zitting uit te stellen werd door de hogere rechters in Arnhem afgewezen. Volgens de rechtbank heeft de Libiër voldoende mogelijkheden gehad om naar Nederland te komen. Het gerechtshof achtte A. niet-ontvankelijk in de hogerberoepszaak.

Ontvoering

Vandaag werd ook de zaak over de ontvoering van twee van de vijf kinderen die de Libiër met Retsjkina kreeg behandeld. In 2013 en 2014 onttrok A. twee van zijn kinderen aan het ouderlijk gezag door hun reisdocumenten tijdens een vakantie in Libië te verstoppen en de kinderen een jaar lang daar te houden. De oudste dochter van Retsjkina las een slachtofferverklaring van haar 12 jaar oude halfzusje voor: ,,De jaren in Libië waren heel pijnlijk. Hij sloeg ons, ik was bang en huilde veel. We sliepen op vieze matrassen en er liepen overal kakkerlakken.”

De advocaat-generaal eiste vandaag twee jaar cel. Uitspraak 4 juni.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort