Volledig scherm
Het appeltje, dat op 26 mei wordt uitgereikt op Paleis Noordeinde. © Oranjefonds

Twee Amersfoortse projecten maken kans op Appeltje van Oranje

Twee Amersfoortse projecten zijn genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Stichting JIM en het project Mijn Tweede Familie van de maatschappelijke hulporganisatie SOVEE horen bij de laatste twaalf finalisten die kans maken om de prijs te ontvangen.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door Koningin Máxima uitgereikt 'aan sociale projecten die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving'. De winnaars krijgen een door prinses Beatrix gemaakt bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro.

Quote

De nominatie is een grote eer en een erkenning voor ons werk

Levi van Dam, Oprichter Jim

Stichting JIM werd eind 2016 opgericht door de twee Amersfoortse jeugdhulpverleners Suzanne de Ruig en Levi van Dam. Het project JIM (Jouw Ingebrachte Mentor red.) laat jongeren een voor hen vertrouwd persoon aanwijzen die helpt een dreigende uithuisplaatsing te voorkomen. Dat kunnen familieleden, bekenden of sportcoaches zijn. Uit de eerste resultaten van deze aanpak bleek volgens de stichting dat het een veelbelovende benadering is. 90 procent van de uithuisplaatsingen werden afgewend.

Inmiddels wordt er bijna in de helft van alle Nederlandse gemeenten met een vorm van deze aanpak gewerkt en wordt het project ook uitgerold in België en Ierland. ,,De nominatie is een grote eer en een erkenning voor ons werk", aldus oprichter Levi van Dam.

Toekomst

Met het project Mijn Tweede familie biedt SOVEE jonge vluchtelingen zonder ouders een tweede familie en probeert hen op die manier naar eigen zeggen een toekomst in Nederland te geven. De stichting koppelt een gezin aan een jonge vluchteling. Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) 18 jaar worden, eindigt de voogdij en moeten zij als officieel volwassenen het alleen redden.

,,Zij wonen op zichzelf, mogen zelfstandig beslissingen nemen, zijn verantwoordelijk voor hun zorgkosten en kunnen financiële verplichtingen aangaan. Niet alle AMV's zijn hier goed op voorbereid. Daarom gunnen wij deze jongeren die in Nederland een zelfstandig bestaan moeten opbouwen een tweede familie", aldus hulporganisatie SOVEE.

Een tweede familie biedt voor deze jongeren een waardevolle ondersteuning, aldus de tweede Amersfoortse genomineerde. De winnaars worden op 26 mei bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst op Paleis Noordeinde.

  1. Speciale beklimming Onze Lieve Vrouwetoren en werkzaamheden aan de Hanzetunnel

    Speciale beklimming Onze Lieve Vrouweto­ren en werkzaamhe­den aan de Hanzetun­nel

    Aan de hand van de spannendste verhalen die zich op en rond de toren hebben afgespeeld, neemt Abe de Verteller kinderen (7+) en hun ouders vandaag mee naar de top van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Luister om 11.00 uur hoe in de Middeleeuwen het meisje Margriet een wonderbeeldje vond en hoe er daarna vele wonderen in de stad plaatsvonden en hoe de echte held Leendert Nicasius de toren redde van de brand. Geniet vervolgens van het prachtige uitzicht!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort