Volledig scherm
© AS Media

Twee doden door blikseminslag Amersfoort

UpdateBij een blikseminslag in Park Randenbroek in Amersfoort, pal voor een wit landhuis, zijn twee mensen om het leven gekomen. Ze schuilden begin van de middag volgens de politie onder een boom tegen de hevige hagel en het onweer, toen ze werden getroffen door vermoedelijk één blikseminslag.

Quote

Gemiddeld worden één á twee mensen per jaar dodelijk getroffen door de bliksem. Maar dat is een gemiddelde: de laatste keer dat het bij mijn weten in Nederland gebeurde, is alweer een paar jaar terug

Harry Geurts, woordvoerder KNMI

De twee slachtoffers zijn volgens de woordvoerder zo onherkenbaar, wellicht door verbranding, dat hun identiteit nog niet is vastgesteld. Er is bovendien een deel van de boom naar beneden gekomen bij de inslag. De doodsoorzaak is volgens de hulpdiensten de blikseminslag.

De brandweer heeft nog geprobeerd de slachtoffers te reanimeren, maar hulp mocht niet meer baten. Beide slachtoffers zijn ter plaatse overleden.

Volgens de woordvoerder van de VRU wordt de meldkamer inmiddels overspoeld door telefoontjes van bezorgde ouders, met vragen over de identiteit. Iedereen is bang dat het hun dochter of zoon is.

Keiharde klap
In poppentheater Toermalijn in Park Randenbroek stond om half drie een voorstelling op de planning. Ennadien Blink, de poppenspeelster van dienst: ,,Ik kijk altijd nog even of er laatkomers zijn, dus ik keek buiten rond. Toen was er een keiharde klap. Verderop zag ik vlammen aan de onderkant van een boom. Daarna zag ik mensen wegrennen. Ik ben snel naar binnen gegaan. Het enige wat ik nog heb gezien is dat een ambulance heel snel ter plekke was.''  

Een bezoekster van het poppentheater, die iets verderop bij het Sportfondsenbad stond te schuilen: ,,Ik zag de flits en hoorde de klap. Het was echt heel hard. Je hoorde hem inslaan.''

Uitzonderlijk
Harry Geurts, woordvoerder bij het KNMI, noemt het dodelijk ongeval 'uitzonderlijk'. ,,Gemiddeld worden één á twee mensen per jaar dodelijk getroffen door de bliksem. Maar dat is een gemiddelde: de laatste keer dat het bij mijn weten in Nederland gebeurde, is alweer een paar jaar terug. Meestal worden mensen indirect getroffen, dus bijvoorbeeld via een boom of ander hoog object. Dat twee mensen tegelijk worden geraakt, kan gebeuren als ze vlak bij elkaar zijn."

Het KNMI waarschuwt mensen bij onweer vooral uit de buurt te blijven van bomen, en niet het open veld op te zoeken. De bliksem kwam voort uit een felle onweersbui, die rond 14.30 uur over Amersfoort trok.

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land code geel afgegeven. Er geldt een waarschuwing vanwege de regen met kans op onweer en mogelijk zware windstoten tot rond negentig kilometer per uur.

In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort