Volledig scherm
© Pieter de Vos

Twee keer zo veel wrakken in Eemmeer als bekend

In het Eemmeer bij Bunschoten liggen ruim 40 scheepswrakken, twee keer zoveel als tot nu toe bekend was. Uit nieuw onderzoek blijkt de monding van de haven een scheepskerkhof van vissersbotters.

Onderzoeksbedrijf Periplus Archeomare spoorde de afgelopen maanden voor de gemeente Bunschoten tientallen scheepswrakken op. Aan de Oostdijk langs Spakenburg blijkt een compleet scheepskerkhof te liggen. De resultaten zijn te lezen in het net uitgekomen rapport Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart Bunschoten 2015.

Door met een boot over het Eemmeer te varen, detecteerden de archeologen de exacte locaties van alle scheepswrakken. Gemeentewoordvoerder Peter Koelewijn houdt een slag om de arm. ,,Misschien hebben we een schip over het hoofd gezien.''

Onverwacht
Lange tijd was onbekend hoeveel scheepswrakken op de bodem van het Eemmeer liggen. De gemeente Bunschoten ging uit van ongeveer twintig schepen. ,,We wisten door overlevering dat er wrakken lagen, maar niet de exacte locaties. Ook was onbekend wat er van de schepen over was,'' zegt Vincent de Kieviet, beleidsmedewerker cultuur en erfgoed van de gemeente Bunschoten. Koelewijn vindt de vondsten 'onverwacht'. ,,Veertig schepen is erg veel.''

Het gros van de gevonden schepen zijn vissersbotters. Spakenburgse vissers lieten hun schepen even buiten de haven massaal afzinken na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932. Omdat de Zuiderzee werd afgesloten van de Waddenzee, verloren veel Spakenburgse vissers hun baan. De in onbruik geraakte schepen konden niet in de haven blijven liggen en werden daarom buiten de haven gevaren, veelal in brand gestoken en tot zinken gebracht. De meeste scheepswrakken liggen net onder het wateroppervlak, maar archeologen vonden ook schepen op zes meter diepte.

Bekijk de locaties van de wrakken op de kaart:

Volledig scherm
© Gemeente Bunschoten
  1. Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathieke herder
    PREMIUM

    Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathie­ke herder

    In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van priester Hans van de Schepop (1937-2020). Hij zag het levenslicht in een katholiek gezin in Twello. Zijn vader was onderwijzer, maar ook organist en dirigent in de plaatselijke parochie. Hans, die één jongere zus heeft, was al op jonge leeftijd actief in de katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort