Volledig scherm
Massagesalon aan de Lange Brinkweg in Soest. © AD

Uitbreiding van erotische massagesalon valt slecht

Omwonenden van Massagewereld aan de Lange Brinkweg in Soest verzetten zich met hand en tand tegen uitbreidingsplannen van de erotische massagesalon. ,,Desnoods gaan we naar de Hoge Raad.''

Een schier oneindig aanbod aan auto's, foutparkeerders en constant brommende airco's en wasmachines. En dan het idee dat daar, op nummer 68, 'bepaalde dingen' gebeuren. De overlast die Massagewereld aan de Lange Brinkweg veroorzaakt, liegt er volgens omwonenden niet om. ,,Je kunt op een mooie dag niet buiten zitten," zegt buurman Bob Smiet. ,,De hele tijd herrie en die weeë lucht van wasmiddel in je neus."

Vijftien jaar
In het vrijstaande pand aan de polder zit volgens omwonenden al zeker vijftien jaar een seksinrichting. De laatste vijf jaar houdt Massagewereld er een vestiging en heeft ze er ruim 180 vierkante meter werkoppervlak. Het bedrijf heeft eind vorig jaar een aanvraag ingediend om daar nog eens 100 vierkante meter bij te mogen bouwen. Hiervoor moet de schuur achter het pand worden uitgebouwd en eronder een kelder geplaatst, zo blijkt volgens het gemeentehuis uit het verzoek. De gemeente Soest verwacht medio februari de aanvraag goed of af te keuren.

'Dat we een bordeel zijn, is pertinent niet waar'

Als het aan omwonenden ligt, komt er van uitbouw niets terecht. ,,Eigenlijk willen we Massagewereld hier helemaal niet hebben," zegt Smiet, spreekbuis van bezorgde bewoners. ,,Na gesprekken op het gemeentehuis hebben we het bestaan ervan uiteindelijk getolereerd. Maar een uitbreiding van het pand en dus van de overlast die het met zich meebrengt, is voor ons absoluut niet toelaatbaar.''

Volgens Jac Bömer, één van de eigenaren, is bij Massagewereld van overlast niets bekend. ,,En als omwonenden last van ons hebben, zou ik het waarderen als ze dat eerst bij ons melden. We hebben goed contact met de buurt. Er zijn nog altijd veel misverstanden over ons. Dat we een bordeel zouden zijn, bijvoorbeeld. Dat is pertinent niet waar, we zijn een erotische massagesalon."

Het bedrijf staat volgens een woordvoerder van de gemeente daar ingeschreven als seksinrichting en adverteert op internet veelvuldig met 'happy endings' als sluitstuk van zijn massages. Smiet en de zijnen laten het er niet bij zitten: ,,We gaan door tot het bittere eind. Desnoods gaan we naar de Hoge Raad om daar ons gelijk te halen"

Quote

We willen niet dat de sekssalon ook maar één vierkante meter uitbreidt

Buurtbewoner Bob Smiet


Omwonenden van de erotische massagesalon Massagewereld aan de Lange Brinkweg in Soest zijn met een handtekeningenactie begonnen om het gemeentebestuur te bewegen verbouwingsplannen te verwerpen.

Die petitie is inmiddels veertig keer ondertekend, zegt Bob Smiet. Hij woont vlak bij de massagesalon en fungeert als spreekbuis voor bezorgde omwonenden. ,,We willen niet dat de salon ook maar één vierkante meter uitbreidt," zegt hij aan de keukentafel. ,,Soest is een dorp met 19.000 huizen. In onze buurt staan er twintig. Dat is omgerekend één promille. Die ene promille moet de problemen oplossen voor heel Soest, omdat wij dé seksinstelling van de gemeente naast ons hebben."

Jac Bömer, één van de eigenaren, is verbaasd over alle ophef. ,,Het heeft wellicht te maken met een foutje, een maand of twee geleden. De gemeente stond toen toe dat wij op zondag de deuren openden, maar dat is vervolgens onvoldoende gecommuniceerd met de bewoners."

Ingetrokken
Toen Massagewereld erachter kwam dat de buurt hiervan baalde, heeft ze de deuren in Soest na twee zondagen weer gesloten, aldus Bömer. Een woordvoerder van de gemeente Soest bevestigt dat de vergunning op verzoek van Massagewereld is ingetrokken. ,,We hebben acht vestigingen. Zes in Nederland, één in België en één in Duitsland. Die zijn allemaal op zondag open, alleen die in Soest niet. Dus dat wil je dan gelijktrekken. Dat hadden we achteraf kijkend wellicht beter anders kunnen doen."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort