Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Jeroen Stomphorst © Nico Brons

Uitgaansgeweld in Amersfoort: ‘Niet alleen uitkijken, maar ook geen pech hebben’

Jeroen Stomphorst schrijft elke week een column over wat hem opvalt in Amersfoort. Deze week over Brian, die zwaar werd mishandeld na een avondje stappen in Amersfoort.

Volledig scherm
Brian Rijerkerk werd mishaneld na een nachtje stappen in Amersfoort. © Saskia Berdenis van Berlekom

Wat een indrukwekkend verhaal over Brian, afgelopen woensdag in de krant. Vanuit het niets zomaar in elkaar geslagen. Pas in de ambulance deed hij zijn ogen weer open. Dat is als wakker worden in een nachtmerrie. Jukbeen gebroken en tanden uit z’n mond geslagen. Geluk bij een ongeluk dat Brian er niets van weet, zodat de psychische schade meevalt. Ik hoop maar dat dat zo blijft.

Uitgaansgeweld wordt het genoemd. Vreemd woord eigenlijk. Uitgaan en geweld, dat zijn toch eigenlijk twee tegenpolen. Maar jongeren worden er steeds vaker mee geconfronteerd, zo lijkt het.

 Begin dit jaar was er de emotionele oproep van een Amsterdamse agent over het wapenbezit van jongeren. Ze bleken met enorme kapmessen op straat rond te lopen. Misschien dat ze in Amsterdam en Rotterdam ‘voorop’ lopen met dit soort zaken, maar wapens worden ook gebruikt in Drachten, waar de pas 16-jarige Roan overleed na een steekpartij voor kerst. En het gebeurt hier in Amersfoort. Even na Kerst, ook in de Lavendelstraat, is er iemand gewond geraakt bij een steekpartij. Gelukkig zijn daarvoor drie jongens opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort