Volledig scherm
Drukte op de Kamp. © Saskia Berdenis van Berlekom

Uitstel van plannen voor autoluwe Amersfoortse binnenstad

Amersfoort gaat onderzoeken hoe mantelzorgers, winkelklanten en bezoekers straks toch de autoluwe binnenstad in kunnen. Omdat er zo’n tweehonderd reacties zijn gekomen op de plannen, kan het college haar definitieve voorstel voor een autoluw centrum hoogstwaarschijnlijk pas na de zomer presenteren.

Een meerderheid van bewoners, ondernemers en bezoekers is volgens de gemeente voorstander van een autoluw centrum. Om sluipverkeer en auto’s die er niet thuishoren te weren uit de binnenstad, wil het college het centrum afsluiten en camera’s inzetten voor kentekenregistratie.

Maar veel betrokkenen dringen er op aan dat mantelzorgers en familiebezoekers nog wel bij huizen in de stad moeten kunnen komen, klanten grotere producten bij winkels kunnen blijven afhalen en kerkbezoekers het centrum kunnen bereiken.

Om aan de verzoeken tegemoet komen, gaat de gemeente onderzoeken hoe dat technisch en juridisch is te regelen. Omdat er nog veel reacties moeten worden verwerkt en er ‘zorgvuldigheid is vereist’, stelt het college de presentatie van het voorstel autoluwe binnenstad uit tot het najaar.

Het college wilde de plannen oorspronkelijk eind juni aan de gemeenteraad voorleggen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort