Uitstoot stikstof zit huizenbouw in Amersfoort in de weg
De voor Amersfoort broodnodige bouw van vele honderden woningen op de Kop van Isselt staat op de tocht na de vernietiging van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State.
Delen per e-mail
Ook de uitbreiding met 57 hectare op bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef en de ontwikkeling van een gemengd woon-werkgebied in Vathorst zijn plotseling onzeker.
Het PAS-vonnis van 29 mei, waarin het hoogste bestuursorgaan de tot dan geldende compensatiemaatregel naar de prullenbak verwees, pakt beroerd uit voor de stad. Volgens Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht moeten de drie grootschalige bouwplannen in Amersfoort opnieuw tegen het licht worden gehouden.
De uitbreidingsprojecten in de stad liggen te dicht bij een aantal tegen stikstoftoename beschermde natuurgebieden om ze zonder ingrijpen te laten passeren, aldus Gedeputeerde Staten. Om dezelfde reden moet ook buurgemeente Bunschoten op de rem trappen met de ontwikkeling van bedrijventerrein Haarbrug-Zuid. In de provincie Utrecht zijn door uitspraak van de Raad van State in totaal twintig bouw- en wegenplannen ‘on hold’ gezet. Landelijk gaat het om meer dan honderd projecten.
Amersfoort zal net als andere door het besluit getroffen gemeenten op een andere manier aan moeten tonen dat de stikstofneerslag in de beschermde natuurgebieden niet toeneemt door de uitbreidingsprojecten. Het toepassen van technieken die de uitstoot verminderen is volgens burgemeester en wethouders een mogelijkheid, evenals het overnemen van emissierechten van andere, nog niet gerealiseerde initiatieven.
Als laatste redmiddel geldt de ‘ADC-toets’ om aan te tonen dat er geen alternatief (A) is voor het plan, er dwingende (D) redenen zijn van algemeen belang en er voldoende is gedacht aan compenserende (C) maatregelen.
Het college riep een ambtelijke taskforce in het leven om de gevolgen van de gerechtelijke uitspraak verder te onderzoeken. Amersfoort krijgt verder hulp van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Utrecht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De gemeenteraad wordt na het zomerreces zo snel als mogelijk bijgepraat over de eerste bevindingen.
3000 woningen
Voornaamste vraagstuk voor Amersfoort lijkt het veilig stellen van de woningbouw op Isselt. Samen met de binnenstedelijke uitbreidingslocaties de Wagenwerkplaats en de Nieuwe Stad vormt de kop van het industrieterrein de sleutel tot het terugdringen van het woningtekort in de stad. De drie projecten – met de Nieuwe Stad al in gang en de Wagenwerkplaats op het punt van beginnen – zijn op papier goed voor 3000 woningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huizen in Nijkerk worden onbetaalbaar
Huizen in Nijkerk, maar meer nog in Hoevelaken en Nijkerkerveen worden voor eigen inwoners onbetaalbaar door de druk van Amersfoort en de Randstad. Vooral rij- en hoekwoningen zijn in trek, omdat die in Amersfoort en andere steden lastig te vinden zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Biomassa-centrale op kantorengebied in Amersfoort
Het Warmtebedrijf Amersfoort gaat ook op het kantorengebied De Hoef een biomassacentrale bouwen. -
PREMIUM
Amersfoort steekt extra geld in woningbouw, Noordewierweg en Neptunusplein
Amersfoort gaat het komende jaar 80.000 euro uittrekken om winkelcentrum Neptunusplein te vergroenen, 50.000 euro opzij zetten voor een voorlichtingscampagne die rommel rond afvalcontainers tegen moet gaan en 1,5 ton extra neertellen om de woningnood op te lossen. Waar dat geld vandaan moet komen, is niet in alle gevallen duidelijk. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding.
-
Koophuis in Amersfoort kost nu gemiddeld 371.000 euro
De woningmarkt in Amersfoort en omstreken blijft onveranderd krap. Met name ouderen die op zoek zijn naar een gelijkvloerse koopwoning en starters met bescheiden middelen zijn de dupe van het geringe aanbod en de hoge prijzen. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
Zestig huizen op plek MBO Amersfoort in Randenbroek
Op de plek van de leegstaande mbo-school aan de Matthijs Vermeulenstraat worden zestig woningen gebouwd.
In samenwerking met indebuurt Amersfoort