Volledig scherm
© AS Media

Uitvaartstoet van 40 lesauto's eert overleden rijschoolhouder Henk

Het was een indrukwekkend gezicht vanmorgen: een stoet met 40 lesauto's stond op de Bramenberg in Eemnes als laatste eerbetoon aan de overleden 66-jarige rijschoolhouder Henk Reinink uit Amersfoort.

Reinink verongelukte vorige week bij een spoorwegovergang in Bussum. De lesauto reed rond 11.00 uur over een spoorwegovergang toen plots de motor van de auto afsloeg.  Over de precieze oorzaak van het ongeluk, dat plaatsvond op de Herenstraat, is nog niks bekend.

De stoet lesauto's reed een route richting Leusden, waar de afscheidsdienst rond 10.30 uur zal plaatsvinden. Elke lesauto is voorzien van een rouwvlaggetje. 

Ongeval

Na het noodlottige ongeval zijn er vooral nog een hoop vragen. Waarom redt de één het vege lijf, terwijl de ander blijft zitten? Het is dé vraag bij het zien van camerabeelden van de fatale crash op de spoorwegovergang. 

Op de beelden, die ad.nl heeft gezien, is te zien dat de leswagen op het spoor tot stilstand komt. De motor van de blauwe leswagen lijkt af te slaan. De spoorbomen komen vervolgens naar beneden. Na enkele seconden stapt de 18-jarige vrouw met witte jas uit de auto, aan de kant van de bestuurder. 

Ze rent een paar meter weg en draait zich vlak naast het spoor om. Ze lijkt dan zelfs al te bellen en wijst nog naar de auto en de aanstormende trein. Voor de rijleraar (66 jaar uit Amersfoort) is het echter te laat. Meteen ramt de intercity de auto die totaal wordt verfrommeld. Het gebeurt allemaal op enkele meters afstand voor de ogen van het meisje, dat even later totaal in shock wordt opgevangen.

Startknop

Collega-rijscholen verlenen volop steun aan de nabestaanden van Amersfoorter Reinink. Zij nemen zijn cursisten over. Reininks vrouw bevestigt dat de auto met een startknop gestart moest worden. Dat kan soms enige seconden duren als de wagen net is afgeslagen. ,,Wat de oorzaak ook is geweest'', zegt Reininks vrouw, ,,ik hoef het nu nog niet eens te weten. Ik krijg hem er niet mee terug.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort