Volledig scherm
Politieacteurs hangen een pop boven een put. ‘De 14-jarige Theo hangt levenloos op zijn kop tussen zijn twee vrienden, boven de waterput’, is het originele bijschrift. © EenVandaag

Uniek fotoboek reconstructie Baarnse moordzaak duikt op

Een compleet politiefotoreconstructieboek van de Baarnse moordzaak in 1962 is beland op de omroepredactie van EenVandaag in Hilversum. Het boek dat eigenlijk vernietigd had moeten worden, is online gezet. 

Behalve politieacteurs, die de toedracht van de moord naspelen, komen twee van de drie jonge daders van de moord op de 14-jarige Theo Mastwijk uit Soest ook zelf in beeld.

Volgens redacteur Jan Born heeft destijds iemand ‘die betrokken was bij het onderzoek’ naar de moord het fotoboek bewaard. ,,Niemand wist eigenlijk nog dat het bestond. Gebruikelijk is het dat een gesloten dossier op een gegeven moment vernietigd wordt. Het gaat hier om een afgeronde strafzaak. Maar omdat dit zo’n geruchtmakende zaak was, heeft iemand het boek bewaard. Het is een unieke vondst.’’ De bron van het boek onthult Born niet. ,,Het is tot ons gekomen.’’

De Baarnse moordzaak draait om vier jongens: Theo Mastwijk, Hennie Werkhoven uit Soest en de Baarnse broers Ewout en Boudewijn Henny, die in en om Baarn kleine vernielingen en diefstallen plegen. Een van hen, de 14-jarige Theo Mastwijk, steelt een brommer. Dan wordt hij aangehouden door de politie en moet zich de volgende dag opnieuw melden om te verklaren. Om te voorkomen dat hij de andere drie jongens erbij lapt, verbergen ze hun vriend wekenlang op de zolder van de broers in de Baarnse villa, Huize Canton. Hier wonen twee van de daders; Boudewijn en Ewout.

Volledig scherm
Verdachte Boudewijn H. opent het hek tot de kippenren. © EenVandaag

Waterput

Uiteindelijk komen de tieners tot een drastisch besluit: Theo moet dood. Na een mislukte vergiftigingspoging wordt geprobeerd de jongen met een waslijndraad te wurgen. Ook dat lukt niet waarbij uiteindelijk Theo met een kapmes op het hoofd wordt geslagen en bewusteloos op de grond valt. De jongens verbergen het lichaam in een waterput bij de kippenschuur op het terrein van de villa. Ze gooien ongebluste kalk en water in de put, in de hoop dat het lichaam van de 14-jarige Theo zal vergaan. Ruim anderhalf jaar later worden er toch overblijfselen gevonden door de tuinman van de familie Henny.

Talloze rechercheurs, een speurhond en toeschouwers zijn aanwezig bij de reconstructie. Ook de jongens zélf zijn bij de reconstructie aanwezig en moeten laten zien hoe zij Theo om het leven gebracht hebben en hoe zijn lichaam in de waterput is verstopt. De jonge leeftijd van het slachtoffer en de daders en de vraag wie het nu echt gedaan heeft hielden Nederland jarenlang in de greep. De broers kregen negen jaar met tbs, Ewout die op de uitkijk stond kreeg zes jaar.

Over de moord zijn boeken geschreven, waaronder Bloedbroeders van Thomas Rosenboom. In 2008 werd er een film onder dezelfde titel over gemaakt. Het verhaal over het fotoboek komt vanmiddag op NPO Radio 1 om 14.00 uur en vanavond op tv op NPO1 om 18.15 uur.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort