Volledig scherm
Edwin Brand in zijn atelier. © Henry Marieke

Unieke kachels van Amersfoorter een succes

Van een oude gasfles en een pijp maakt de Amersfoorter Edwin Brand (45) in een oude varkensstal in Bunschoten-Spakenburg bijzondere kachels. Hij moet hard werken om de vraag naar zijn handgemaakte buitenhaarden bij te houden.

Op het erf van een oude boerin huurt Edwin de oude varkensstal die hij heeft omgetoverd tot zijn atelier Brandmeester. Met oorkleppen en een veiligheidsbril op schuurt hij de buitenkant van een nieuwe kachel waar hij mee bezig is. ,,Ik maak er nu twee per dag. Net heb ik mijn laatste 'classic brandmeester' model verkocht, en ik moet het aan blijven vullen."

In RTL-programma Eigen Huis en Tuin

Hij moet er nu een hoop extra maken, de kou komt eraan en volgende week staan zijn buitenkachels in het RTL-programma Eigen Huis en Tuin. ,,Zij hebben mij gebeld omdat zij graag een van mijn kachels in de aflevering wilde hebben. Het lijkt mij keileuk om mijn kachel op tv te zien. Het is hard gegaan. Ik verkoop nu rond de honderdvijftig kachels per jaar. Alle onderdelen van de kachel maak ik zelf. De haarden bestaan bij de gratie van upcycling. Dat past in deze tijd. Er is steeds meer kritiek over de wegwerpmaatschappij. Ik wil van afgedankte materialen goede spullen maken."

Monsterhaard

Als kunstenaar vindt Edwin het leuk om naast de standaard modellen ook bijzondere buitenkachels als de monsterhaarden te maken. ,,De monsterhaard heeft een mond, ogen, wimpers en zelfs een tong. Maar er zijn meer variaties op de kachels. Hartjes, een stierenkop, een buitenkeuken en een 'bigkachel' in de vorm van een varkentje."

Voor Edwin aan zijn haardenavontuur begon werkte hij als kunstenaar met staal. ,,Ik kreeg van mijn moeder een gietijzeren potkachel, ik vond het een leuk cadeau, maar ik dacht wel: dat kan beter. Zo maakte ik mijn eerste kachel en die verkocht ik binnen een week. Ik maakte er weer een en ook die was zo verkocht."Edwin denkt dat het succes van zijn kachels ook komt doordat mensen de kant-en-klare bouwpakketten zat zijn. ,,Mensen willen kwaliteit en iets aparts, iets unieks. Mijn kachels branden echt uitstekend, mooi schoon en geen rook, ze geven veel warmte af en gaan vijftien jaar mee."

Emotie
Mooie dingen waar mensen blij van worden, dat wil Edwin maken. ,,Het eindresultaat is belangrijk, maar de emotie die vrijkomt als mensen samen of alleen een fikkie stoken, daar gaat het uiteindelijk om. Vuur doet iets met mensen, het brengt ze terug naar de oorsprong en zorgt ervoor dat we weer bij elkaar komen. Als je het vuur onder controle hebt of er juist mee speelt, dat brengt je terug naar de kern van je zijn. Het is mooi zo'n haard in de tuin te hebben, maar het is nog mooier als mensen erbij zitten en praten en hun band sterker maken."

Veel dames komen bij Edwin langs om een kachel als kerstcadeau voor hun man te kopen. ,,Het is een mooi cadeau. Maar het echte plezier begint pas als je samen de haard aansteekt.'

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort