Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Kuit: ,,Pentekenen fascineert mij.’’ © Cees Wouda

Van de Koppelpoort tot De Nieuwe Stad: Gerard tekent natuurgetrouwe stadsgezichten

#033Geef Gerard Kuit (70) uit Soest een foto van een stadsgezicht, landschap of gebouw en hij tekent het natuurgetrouw na. Met een pen, welteverstaan. De Pentekenaar, zoals hij zichzelf noemt, oogst al jaren bewondering op kunstmarkten. 

Volledig scherm
© Cees Wouda

Wie: Gerard Kuit (70)
Wat: Pentekenaar van stadsgezichten, landschappen en gebouwen Waar: Regio Amersfoort en ver daarbuiten
Website: pentekenaar.nl 

De Wagenwerkplaats, De Nieuwe Stad, De Koppelpoort: vele bekende Amersfoortse locaties zijn al op papier in beeld gebracht door Kuit.

Plekken die hij eerst bezoekt om er foto’s van te maken en het juiste standpunt te bepalen, alvorens hij thuis aan zijn tekentafel plaatsneemt. Daar heeft hij niet meer nodig dan een potlood, een kroontjespen en een potje zwarte Oost-Indische inkt. En een vel papier natuurlijk.

Hij maakt eerst een potloodschets en vult de lijnen vervolgens in met zijn inktpen. Het gaat als vanzelf, vertelt Kuit. ,,Als de foto en de ondergrond maar goed zijn en de te tekenen plek indruk op mij maakt. Dat kan historisch zijn, maar ook nieuwe architectuur. Het liefst met een deken van sneeuw erop of een weerspiegeling in het water ervoor. Dat maakt het zo heerlijk sereen.’’

Zelf ervaart de pentekenaar ook kalmte als hij bezig is met een werk. ,,Ik kan er volledig in opgaan. Het geeft me rust, ook al is het intensief werk. Heerlijk werken met bijvoorbeeld Frank Sinatra of een klassiek muziekstuk op de achtergrond. Meestal in de ochtend, dan ben ik nog lekker fris. Een paar uur tekenen, dan even de pen aan de kant, en weer verder.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort