Stille tocht van Partij voor de Dieren, toen nog alleen een werkgroep, vanwege massale bomenkap in Amersfoort in 2019.
Volledig scherm
PREMIUM
Stille tocht van Partij voor de Dieren, toen nog alleen een werkgroep, vanwege massale bomenkap in Amersfoort in 2019. © Ruud Voest

Vanuit het niets zó in het Amersfoortse stadsbestuur: het politieke wonder van Partij voor de Dieren

RECONSTRUCTIEHet is nog maar anderhalf jaar geleden dat de Partij voor de Dieren zich meldde in Amersfoort om voor het eerst mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen. En nu maakt ze deel uit van het stadsbestuur en levert de partij een wethouder. Hoe drong de Partij voor de Dieren zó snel door tot de macht? En hoe stabiel is deze nieuwkomer? Reconstructie van een politiek sprookje, dat werkelijkheid is geworden.

 1. Keiharde kritiek op recordaantal wethouders (kosten: ruim 4 miljoen): ‘Belachelijk terwijl iedereen op centen let’
  PREMIUM

  Keiharde kritiek op recordaan­tal wethouders (kosten: ruim 4 miljoen): ‘Belache­lijk terwijl iedereen op centen let’

  ‘Totaal uit verhouding’, ‘belachelijk in een tijd dat iedereen op de centjes moet letten’ en ‘doorgeslagen wethoudersfetisjisme 2.0’. De aanstelling van een recordaantal van acht wethouders in Amersfoort leidt tot een stortvloed van kritiek. De wethoudersploeg, die groter wordt dan in grotere steden als Utrecht en Groningen, gaat tezamen ruim 4 miljoen euro kosten.
 2. Katia en Gerard bouwden hun huis en toen kregen ze héél Bilthoven over zich heen, nu staat het te koop
  PREMIUM
  HUIS TE KOOP

  Katia en Gerard bouwden hun huis en toen kregen ze héél Bilthoven over zich heen, nu staat het te koop

  Toen Katia Bilardo en Gerard Visser 17 jaar geleden hun huis bouwden aan de Lassuslaan 54 in Bilthoven, kregen ze de hele buurt over zich heen. Hun huis kreeg bijnamen als de Ark van Noach, de rode container en de ontstoken eileider, met een knipoog naar het vak van beide voormalig gynaecologen. Later werd het door een architect bedachte ‘long house’ omarmd door de buurt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort