Volledig scherm
© anp

Vaste locatie haakt af als zwarte piet aanwezig is

Coffee Corazon, jarenlang een officiële Sinterklaaslocatie, haakt af van het kinderfeest als daar zwarte pieten bij zijn. Eigenaar Dirk-Jan Stip vindt het onverteerbaar dat het Amersfoortse Sinterklaas comité vasthoudt aan zwarte piet. ,,Dan ben je geheel losgezongen van de wereld en werkelijkheid. Het gaat mij totaal niet om de vermeende racistische eigenschappen van piet, maar om een gebaar van goede wil naar de medemens. Wij vieren Sinterklaasfeest met bont gekleurde pieten en passeren het Amersfoortse comité bewust."

Quote

Wie wil er nou mensen kwetsen op een kinder­feest? Kleine moeite, groot gebaar

Dirk-Jan Stip

Coffee Corazon is wijd en zijd bekend als kindercafé, met een grote speelverdieping. Jarenlang kwamen pieten in de weken voorafgaand aan 5 december knutselen met kinderen bij Corazon. Ook Corazon Bakery was een officiële locatie met bakpieten die onderdeel uitmaakten van het officiële sint programma. Sinterklaas zelf, die jaarlijks Corazon bezoekt, is wel welkom.

,,Vreemd dat het Amersfoortse comité niet eens wil overwegen over te gaan op bonte pieten. Voor de kinderen zal het vanzelfsprekend helemaal niks uitmaken, wat is dan de moeite? Een paar potjes schmink in andere kleuren kopen. Wie wil er nou mensen kwetsen op een kinderfeest? Kleine moeite, groot gebaar. Volwassenen die geen afscheid kunnen nemen van zwarte piet, zijn zelf de kinderfase nooit ontgroeid. De kleur is volstrekt niet essentieel voor de beleving van dit kinderfeest. Doe er dan ook niet moeilijk over - wie nooit van mening durft te veranderen, zal ook nooit iets leren."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort