Vastgoedeigenaar en projectontwikkelaar Kees van Loon.
Volledig scherm
Vastgoedeigenaar en projectontwikkelaar Kees van Loon. © Saskia Berdenis van Berlekom

Vastgoedeigenaar Kees van Loon roept collega’s op: ‘Red de winkels, schrap de huur’

Om de huurders van zijn winkelpanden in Amersfoort door de coronacrisis te loodsen, hoeven zij van vastgoedeigenaar Kees van Loon tot in ieder geval eind april minder te betalen. Een oproep aan concurrenten op LinkedIn om hetzelfde te doen is inmiddels bijna drieduizend keer gedeeld. 

De oproep kwam uit zijn tenen, zegt Van Loon, die naast pandeigenaar ook ontwikkelaar van diverse projecten is, waaronder de twee woontorens aan de Zangvogelweg. ,,Ik zie dat ondernemers het ongelofelijk zwaar hebben, sinds de coronacrisis uitbrak. Loop maar eens een rondje door de Langestraat: de een na de andere zaak sluit tijdelijk de deuren. Restaurants moeten noodgedwongen overstappen op het bezorgen van maaltijden. Het betekent allemaal maar één ding: ze halen véél minder inkomsten binnen. Dan zou het vreemd zijn als ik wel de huur onverminderd door laat lopen.”

Quote

We moeten elkaar door deze crisis loodsen. En als ik daar de aanzet voor kan geven: graag

Kees van Loon

Daarom heeft Van Loon contact opgenomen met zijn Amersfoortse huurders (hoeveel het er zijn, wil hij niet zeggen) en ‘goede afspraken’ gemaakt. ,,Eén voorbeeld wil ik wel geven: ik ben eigenaar van het pand aan de Arnhemsestraat waar Pokélicious in zit. Zij maken Pokébowls (een soort sushi, maar dan in een kom, red.), maar ze kunnen die nu alleen bezorgen. Dat levert veel minder op, terwijl de lasten doorlopen. Voor hen heb ik de huur met een derde gereduceerd. Bij een andere winkel, die helemaal dicht is, met de helft.”

De huurders zijn dankbaar, maar Van Loon wil er koste wat het kost voor waken dat hij als een soort ‘Amersfoortse messias’ wordt gezien. ,,Het is namelijk ook gewoon eigenbelang, daar ben ik heel eerlijk in. Stel dat ik de huur door zou laten lopen, en deze crisis houdt nog even aan, dan is de kans groot dat de ondernemers failliet gaan. Dan zit ik met een leeg pand, waar ik een nieuwe huurder voor moet vinden. Dat duurt even, en al die tijd lopen mijn vaste lasten wél door. Dat is voor niemand goed.”

Investering

De vastgoedeigenaar ziet zijn handelswijze, waar hij nu fors op toelegt, dan ook als een investering in de toekomst van zijn huurders én van hemzelf. ,,Het zou dan ook goed zijn als andere vastgoedbeheerders dit voorbeeld volgen, want dan werkt het véél beter. En nóg veel beter zou het zijn als ook banken coulanter worden, en snijden in de vaste lasten die de pandeigenaren weer moeten betalen. Zo helpen we elkaar uit de crisis. En als ik daarvoor de aanzet kan geven met een oproep: heel graag.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort