Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Vechthonden’ mogen wel gedood worden

16 van de 25 pitbulls die in oktober vorig jaar bij een invallen in Amersfoort, Soest en Zeist in beslag zijn genomen mogen alsnog worden ingeslapen. Dat oordeelde de voorzieningsrechter vandaag in een kort geding aangespannen door de drie toenmalige eigenaren van de vermoedelijke ‘vechthonden’.

Het drietal werd op 5 oktober vorig jaar na een tip aangehouden op verdenking van het organiseren van illegale hondengevechten in de woning van verdachte Stephanie B. uit Amersfoort. Bij de invallen worden 25 pitbulls, waaronder 11 puppy’s, in beslag genomen. Per beslag genomen hond heeft een dierenarts een verklaring gegeven. Over de puppy’s zegt de dierenarts dat de honden te mager en onverzorgd waren. Ook over de volwassen pitbulls schrijft de arts dat ze niet goed verzorgd en uitgemergeld waren. Sommige honden waren zelfs agressief met oude of verse wonden, kale plekken en littekens passend bij oude bijtwonden. Daarnaast constateerde de arts dat bij een van de honden de voorpoten verkeerd was gespalkt en dat bij een andere hond een wond was gehecht met nietjes.

Agressief

De honden zijn in opdracht van de officier van justitie  onderworpen aan een uitgebreide gedragstest door het Assessmentteam van de Rijksuniversiteit Utrecht. Bij in totaal 16 van de in beslag genomen honden gaf het team het advies om de honden in te laten slapen, omdat de pitbulls agressief gedrag naar mensen en andere honden vertonen, voornamelijk in de vorm van bijten. Ook schrijft het team dat de vermoedelijke vechthonden moeilijk onder controle te houden zijn.

De drie eigenaren spanden een kort geding aan om te voorkomen dat een deel van de honden een spuitje zouden krijgen, zoals de officier van justitie wilde. De honden mogen door de uitspraak van de voorzieningenrechter toch worden geëuthanaseerd.

Landsadvocaat Gijsbrecht Nieuwland stelde in een vorige zitting op 10 april dat de ‘honden al aan gevechten hebben deelgenomen en dat de pups speciaal voor dat doel zijn gefokt. Volgens deskundigen krijg je dat niet meer veranderd. Ze zouden de rest van hun leven achter tralies moeten leven’. Ook is er volgens de landsadvocaat geen twijfel over mogelijk dat in de slaapkamer van verdachte Stephanie B. hondengevechten plaatsvonden. Dat blijkt volgens hem na een gevonden filmpje van het gevecht. Stephanie B. liet toen na de zitting weten ‘dat zij haar zoontje van 8 nooit aan dergelijke gevechten zou blootstellen’. Ook verklaarde ze haar honden ‘af te richten, te trainen en met liefde te verzorgen’. In haar slotwoord zei ze de honden erg te missen: ‘ik ga kapot bij de gedachte dat ze straks een spuitje krijgen’. 

  1. Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacrisis door te komen
    PREMIUM

    Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacri­sis door te komen

    De provincie Gelderland hoopt met een flinke zak geld vervoersbedrijven te verleiden zich in te schrijven voor de aanbesteding van het vervoer op de Valleilijn tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen. Gedeputeerde Staten willen de opbrengst van de toekomstige vervoerder aanvullen tot 80 procent zolang de coronamaatregelen duren. Daarvoor trekt de provincie jaarlijks maximaal 4,8 miljoen euro uit.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort