Volledig scherm
© Ginopress B.V.

Veel buit bij ramkraak bij fotozaak in Emiclaer: 'Opruimen en weer doorgaan'

updateBij fotospeciaal- en copyshop Foto-Amersfoort in winkelcentrum Emiclaer is vannacht rond 3:15 uur een ramkraak gepleegd.

Een grijze Volkswagen Golf heeft de pui van de zaak aan Het Masker geramd. De overvallers moesten daarvoor tussen vier fietsbeugels, een lantaarnpaal en een prullenbak door sturen. De auto werd op 2 juli in Soest gestolen.

Volledig scherm
Het bord dat eigenaar Marcel Scheltinga vannacht nog heeft gemaakt. © AD

Eigenaar Marcel Scheltinga werd vannacht door de politie uit zijn bed gehaald. ,,Rond vier uur vertelden ze me dat er een auto in mijn winkel stond", zegt Scheltinga. De ravage was volgens hem groot, maar dankzij hard werken kon de winkel om 09.00 uur ’s ochtends wel weer open. ,,Ik heb vannacht meteen een bord gemaakt waarop stond dat de winkel open is. Anders lopen klanten misschien je zaak voorbij.”

Behalve forse schade aan het pand is er is volgens Scheltinga veel buitgemaakt. ,,Ze hebben camera’s en statieven meegenomen. Ik schat dat het zo om tienduizenden euro’s schade gaat. Ze hebben camera’s van 500 euro meegenomen, maar ook van 2000 euro.”

Vierde keer

Het is al de vierde keer dat de eigenaar van de zaak te maken krijgt met een ramkraak. ,,Het is een keer gebeurd toen ik nog aan de Leusderweg zat, al twee keer eerder toen ik nog in een ander pand in winkelcentrum Emiclaer zat en nu voor het eerst in dit pand.” Scheltinga heeft camera's in zijn zaak hangen, maar hij heeft er weinig vertrouwen in dat die beelden iets gaan opleveren. ,,Die jongens weten hoe het werkt en bedekken zich met bivakmutsen, hebben handschoenen aan tegen de glasscherven en bouwschoenen.”

Scheltinga hoopt dat zijn waar uiteindelijk ergens te koop aangeboden wordt en dat de daders dan gepakt kunnen worden. ,,Alle gestolen spullen hebben een serienummer en zijn geregistreerd.”

De ondernemer ondergaat het gelaten. ,,Het is verzekeringswerk en nu een kwestie van opruimen en weer doorgaan. Het zijn maar spullen, maar het geregel dat erbij komt kijken is wel vervelend. Ik ben liever met klanten bezig.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort