Volledig scherm
De fabriek van Brons in Voorthuizen. © Google Street View

Veel klachten over voederfabriek in Voorthuizen

Omwonenden van Brons Mengvoeders en Kalverenmelk in Voorthuizen hebben vorig jaar veelvuldig geklaagd over stank, stof en lawaai.

Dat blijkt uit het provinciaal jaarverslag Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) van de provincie Gelderland.

In totaal kwamen er 105 klachten binnen over het bedrijf. De klachten kwamen van een kleine groep. Zes personen waren verantwoordelijk voor alle klachten. Het gros ging over de geur, het stof en geluid van Brons. In enkele gevallen werd geklaagd over openstaande deuren, de verkeersveiligheid en het gebruik van de openbare weg.

Het bedrijf is in 2018 begonnen met een uitbreiding van de fabriek die al jaren eerder was goedgekeurd. Brons heeft zelf metingen verricht en een voorzetwand geplaatst om de overlast te beperken. Bovendien zegt het bedrijf nog verdere maatregelen te gaan treffen.

Gedateerd

Ook de provincie Gelderland ondernam vorig jaar actie en bekeek of het bedrijf wel binnen de geuremissie eisen bleef. De provinciale omgevingsdienst constateerde daarbij dat de vergunningen en de voorschriften gedateerd zijn.

Dit jaar wordt de situatie nader bekeken en komen er nieuwe restricties voor het bedrijf. Daarmee hoopt de provincie de overlast te beperken.

Bij de provincie kwamen in 2018 1726 klachten binnen. Een forse stijging ten opzichte van 2017 toen er nog 1025 keer geklaagd werd. Het aantal bedrijven waar over geklaagd werd nam wel af, van 55 in 2017 naar 44 in 2016.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort