Volledig scherm
© ANP

Veel kritiek op 'eerder pensioen' Amersfoortse ambtenaren

Het plan om oudere ambtenaren minder te laten werken maar wel gewoon door te betalen, komt het gemeentebestuur van Amersfoort op veel kritiek van inwoners en lokale politici te staan.

Vooral op Facebook regent het klachten over de pensioenplannen, die Amersfoort vorige week presenteerde. ,,En bouwvakkers moeten maar doorwerken terwijl die zwaar lichamelijk werk moeten doen. Kromme wereld", reageert een Amersfoortse. ,,Ik schreef het al eerder: het wordt steeds gekker in dit land", vult een andere Facebookgebruiker aan.

De criticasters krijgen bijval vanuit de gemeenteraad. Ben Stoelinga van eenmansfractie Amersfoort2014 noemt het plan een 'vermaledijde en achterhaalde ouderenregeling'. ,,Inmiddels worden alle regelingen om korter te gaan werken afgeschaft en afgebouwd, maar dat is het stadhuis blijkbaar ontgaan. Waarom moeten Amersfoortse belastingbetalers, die zelf moeten werken tot 67 of langer, meebetalen aan het korter werken van ambtenaren?"

Sociale dienst
Ook Hans van Wegen van de BPA (ook één zetel) ziet niets in het plan. ,,Niet omdat ik het de ambtenaren niet gun, maar omdat ik vind dat álle Amersfoorters er dan gebruik van zouden moeten kunnen maken. Oók de inwoners die buiten hun eigen schuld bij de sociale dienst lopen, en die het door het stadhuis allemaal erg lastig worden gemaakt om een respectabel inkomen te krijgen."

In het plan van de gemeente mogen ambtenaren die de leeftijd van 63 jaar hebben bereikt terug naar 60 procent van hun werkuren. Hiervoor behouden ze 70 procent van hun loon én hun volledige pensioenopbouw. Amersfoort denkt hiermee de vergrijzing onder haar ongeveer 800 ambtenaren tegen te gaan en meer jonge werknemers (tussen de 18 en 35 jaar oud) aan te kunnen nemen. De gemiddelde leeftijd van de Amersfoortse ambtenaar is nu 48, en slechts vier procent van het personeelsbestand is jonger dan 30 jaar.

,,Een zogenoemd generatiepact als dit is iets wat in veel sectoren wordt gesloten", aldus Brugt Groenevelt, woordvoerder van de gemeente. ,,In andere bedrijfstakken gelden de regels al vanaf 60 jaar. Het is allemaal besproken met de vakbonden, en zij controleren dit ook. Als mensen ervaren dat zo'n constructie in hun baan niet kan, dan kun je alleen maar zeggen dat het jammer is dat het nog niet in alle sectoren is uitonderhandeld."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort