Volledig scherm
Niemand weet waar Fatih A. momenteel is. © FB

Verdachte moedermoord Hoevelaken is man met vele gezichten

De politie heeft de jacht geopend op Fatih A., de ex-man van de woensdag in Hoevelaken vermoorde Victoria Retsjkina (39). De woning van de Nederlandse Libiër, die de vader is van haar vijf jongste kinderen, is doorzocht en wordt in de gaten gehouden. Mogelijk is A. de avond van de moord al gevlucht naar zijn geboorteland Libië.

Volledig scherm
Fatih A. op het Eemplein © FB

De van oorsprong Russische Victoria werd woensdagmiddag dood aangetroffen in haar woning aan de Frans Tromplaan in Hoevelaken, nadat haar vijf kinderen in paniek bij de buren hadden aangebeld. Volgens bewoners in de straat lag het slachtoffer met doorgesneden keel op de keukenvloer. De kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar zouden volgens hen getuigen zijn geweest van de moord op hun moeder.

Moord
De rode Renault Mégane van Fatih A. werd nog dezelfde avond aangetroffen bij station Amersfoort. De politie geeft weinig prijs over het onderzoek, maar de achtergelaten auto kan erop duiden dat de verdachte het land kort na de moord heeft verlaten.

Paspoorten

Volledig scherm
Bij een conferentie in Caïro. © FB

Fatih A. is een charmant ogende, goed verzorgde man van middelbare leeftijd. Op internet gaat hij onder meerdere namen door het leven. A. komt uit Bir Al-Ghanam, een dorp in de Libische provincie Zawiya, op 1,5 uur rijden van hoofdstad Tripoli. Hij heeft een broer die volgens een goede vriend van de vermoorde Victoria in Düsseldorf woont. Volgens de vriend kwam A., die twee paspoorten heeft, rond het jaar 2000 vanuit Libië naar Nederland.

Op zijn overvolle facebookpagina wisselt A. filmpjes van gewelddadigheden in het Midden-Oosten en likes van extreem islamitische organisaties af met foto's van zijn spelende kinderen en beelden van hemzelf tijdens politieke bijeenkomsten.

Hoogwaardigheidsbekleders
Zo poseert A. trots op een Genève-conferentie in Caïro, zit hij aan bij hoogwaardigheidsbekleders en laat hij zich fotograferen in luxe hotellobby's. Het ene moment is hij de keurige man in pak met duur horloge, het andere moment de man van de straat in Adidas trainingspak met sportieve zonnebril.

Baasje

Vaststaat dat Fatih A. er in 2013 voor zorgde dat zijn twee oudste dochters na een vakantie met het gezin in Libië, niet mee terug kunnen reizen naar Nederland. De meisjes, van wie de papieren plotseling zoek zijn, blijven tot ontzetting van Victoria achter bij familie in A.'s geboortedorp. Het zal een jaar duren voordat ze terugkeren in Hoevelaken.

Victoria heeft dan al gebroken met A., die vanaf juli 2014 3 maanden in voorarrest zit op verdenking van het ontvoeren van zijn kinderen. Bekenden en vrienden van Victoria vermoeden dat de naderende rechtszaak de trigger is geweest voor A., die eerder dreigde dat 'als hij de kinderen niet kon krijgen, Victoria dat ook niet zou doen'.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort