Bloemen voor het huis in de Gounodstraat.
Volledig scherm
Bloemen voor het huis in de Gounodstraat. © Nico Brons

Verdachte moord Lindsey blijkt haar halfzus

UpdateDe vrouw die wordt verdacht van moord op de 11-jarige Lindsey Ngo uit Amersfoort blijkt haar 28-jarige halfzus te zijn. Dat werd bekend op de pro formazitting die vanochtend plaatshad in Utrecht.

H., die Suzan als roepnaam gebruikt, was niet aanwezig op de tussenzitting over de stand van het onderzoek naar de woningbrand met dramatische afloop van 14 januari aan de Gounodstraat in de wijk Randenbroek. De jongste dochter van moeder Ngo kwam daarbij om het leven. Een volle zus van het slachtoffer - de 25-jarige Linda Ngo - wist zich ternauwernood in veiligheid te brengen. Het vuur dat ontstond in de gang van het rijtjeshuis werd volgens forensisch experts aangestoken met terpentine.

Het bewijs tegen de dochter uit het eerste huwelijk van de moeder is overstelpend, zei officier van justitie Natasja van Collenburg. Ze nam daarmee een stevig voorschot op het proces dat later dit jaar zal plaatsvinden. Suzan zou volgens de officier in 2015 ook brand hebben gesticht bij dönerzaak Pascha op de Stationsstraat. Haar moeder en haar twee halfzussen woonden in de tijd boven het restaurant. De schade bleef beperkt tot een geblakerde deur.

Troef
Daarnaast moest de auto van de moeder het in 2016 twee keer ontgelden. Haar voertuig werd niet alleen overgoten met een brandbare vloeistof en in brand gezet, maar werd beide keren ook gemarkeerd met een dikke zwarte streep uit een verfspuitbus. Dezelfde uiting was de ochtend na de brand terug te vinden op de buitengevel van het huis in de Gounodstraat, aldus Van Collenburg.

De sterkste troef van het Openbaar Ministerie is de bekentenis die de verdachte in de eerste dagen na haar aanhouding op 7 maart ongemerkt aflegde. Suzan H. deed er tijdens de verhoren op het politiebureau grotendeels het zwijgen toe, maar stortte haar hart uit tegen een politie-informant tijdens het luchten. Van Collenburg: ,,Ze vertelde onze informant dat ze schuldig was aan de brandstichting en hoe ze te werk was gegaan. Ze zei ook dat het erger was uitgepakt dan de bedoeling was.''

Volgens de verdediging was het inzetten van de informant onrechtmatig en in strijd met de privacywetgeving. ,,Het is een zéér zwaar middel en het is prematuur ingezet tegen een zéér kwetsbaar persoon. De rechtvaardiging door justitie gebeurt achteraf, omdat ze iets verteld zou hebben. Dit kan echt niet'', vond de advocaat van de verdachte Jan Wiebes. De openbaar aanklager vond dat het doel het middel heiligde. ,,Natuurlijk is mevrouw misleid over de identiteit van de persoon tegen wie ze sprak. Dat is inherent aan zo'n actie. We hebben de wet aan onze kant'', sprak de officier.

Vraagtekens
Wiebes eiste dat er nauwkeuriger onderzoek wordt gedaan naar de plekken waar de brand ontstaan zou zijn. Het staat voor hem niet vast dat zijn cliënt de bewuste nacht het vuur aanstak. ,,Er zijn vraagtekens. Is het toevallig dat de moeder de middag voor de brand de trap schoonmaakte met terpetine? Waarom is er geen dna gevonden van mijn cliënt? En is de ruit in de voordeur wel van buitenaf ingegooid? Ik heb het bewijs nog niet gezien'', zei de advocaat.

De voorlopige hechtenis van Suzan H. werd aan het slot van de zitting verlengd met drie maanden. Ze blijft achter de tralies omdat nieuwe wraakacties tegen haar moeder niet zijn uit te sluiten, vond de rechtbank in navolging van het Openbaar Ministerie.

Volgens de eerste rapporten lijdt de geïsoleerd levende Amersfoortse aan paranoïde schizofrenie en koestert ze vanwege gebeurtenissen uit het verleden een diepe wrok tegen haar moeder. De geestestoestand van Suzan H. wordt de komende tijd verder onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort