Volledig scherm
De koeien van Van Dorresteijn lopen nu rond zijn schuur aan de Peter van den Breemerweg. © AD

Verhuizing boer naar polder Soest dreigt te mislukken

De verhuizing van koeienboer André van Dorresteijn van de dorpsrand naar de polder in Soest dreigt te mislukken. Van Dorresteijn zegt dat het overleg over aankoop van de grond in een impasse zit. Het CDA trekt hierover aan de bel.

,,Het zijn rare tijden’’, zegt Van Dorresteijn, die zijn stal aan de Insingerstraat inmiddels heeft gesloten. ,,De eigenaar van de grond stelt voorwaarden waaraan ik niet kan voldoen en ook over de prijs zijn we het niet eens.''

Zijn koeien lopen buiten bij zijn veldschuur aan de Peter van den Breemerweg, maar hij mag daarnaast geen boerderij bouwen. De provincie en de gemeente werken mee aan een alternatief: verhuizing naar de overkant, waar de openheid van de polder minder wordt aangetast.

,,Een boer hoort in de polder, de polder is voor boeren. Ook Van Dorresteijn hoort met zijn agrarisch bedrijf hier thuis, en niet binnen de bebouwde kom’’, zegt CDA-fractievoorzitter Peter Lucas. Hij vindt dat de boer niet langer aan het lijntje mag worden gehouden.

,,Gaat het college van B en W nu met snelheid en optimisme een verhuizing van het bedrijf naar de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg mogelijk maken, nu de provincie eerder heeft aangegeven dat dat geen probleem is?’’ vraagt hij. ,,Zo nee welke andere concrete mogelijkheden ziet u voor een verhuizing van dit agrarisch bedrijf naar de polder op korte termijn?’’

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort