Volledig scherm
© AD

Vertraging op de loer bij aanleg nieuwe rondweg

De kans bestaat dat niet mag worden begonnen met de aanleg van de veelbesproken westelijke rondweg. Eén van de twee belangengroeperingen die bezwaar maakt tegen de komst van het tracé, heeft bij de Raad van State om een schorsing gevraagd.

Quote

Naar verwach­ting gaan zo'n 3.000 bomen om voor de aanleg van de weg.

Carol Franssen, penningmeester

Gaat deze hoogste bestuursrechter in dit verzoek mee, dan mag er geen spade de grond in totdat de Raad van State de hele procedure tegen het licht heeft gehouden en een bindende uitspraak heeft gedaan. De ervaring leert dat dit maanden, zo niet jaren kan duren. 

Het schorsingsverzoek komt van de Vereniging Behoud Bosgebied Birkhoven Bokkeduinen (VBBB). De belangengroep, zo'n 450 leden groot, vreest dat het bosgebied onherstelbaar beschadigd wordt door de aanleg van de nieuwe rondweg.

Deze wordt zo'n 2,5 kilometer lang, komt ter hoogte van Dierenpark Amersfoort en moet een snellere verbinding tussen Soest en het centrum gaan opleveren. De aanleg gaat in totaal 67 miljoen euro kosten. In 2019 moeten de eerste auto's over de weg kunnen rijden.

Fouten
,,Naar verwachting gaan zo'n 3.000 bomen om voor de aanleg van de weg", zegt Carol Franssen, penningmeester van de vereniging. ,,Wacht je eerst de hele procedure bij de Raad van State af, dan zijn die bomen allang om. Die krijg je nooit meer terug."

Franssen hoopt dat de Raad zich snel, 'binnen enkele weken', over het verzoek buigt, en later besluit dat de weg niet mag worden aangelegd. ,,Er zijn zoveel fouten gemaakt in de procedure die tot dit besluit heeft geleid."

Dat meent ook Peter de Langen, voorzitter van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA). Deze actiegroep is de tweede partij die naar de Raad van State stapt, iets wat ze afgelopen herfst al aankondigde te gaan doen. Ze vertegenwoordigt in haar juridische bezwaar twee andere belangengroeperingen én 23 omwonenden.

'Hoofdpijndossier' moet nu toch weer uit de lade

Een verkeerde prognose van de bevolkingsgroei, verschillende grove schendingen van allerhande (provinciale) afspraken en als klap op de vuurpijl het simpelweg terzijde schuiven van de aanwezigheid van de das, een beschermde diersoort: volgens de de bezwaarmakers is werkelijk álles mis met de procedure die afgelopen oktober leidde tot het besluit de westelijke rondweg aan te gaan leggen.

In het gehele proces ging men niet over één nacht ijs. Tientallen jaren geleden rees al het idee voor de rondweg. Het ontwerp ging talloze keren terug naar de tekentafel, maar werd in 2013 definitief vastgesteld. De verbinding loopt straks van de Stichtse Rotonde via een verdiepte tunnelbak over het terrein van de Bernhardkazerne. 

Werkzaamheden
Ter hoogte van de Vlasakkers duikt de weg als tunnel onder het spoor door, om achter pannenkoekhuis De Kabouterhut weer tevoorschijn te komen en door te lopen tot voor de hoofdingang van het dierenpark. Daar volgt hij de Barchman Wuytierslaan. Bij de kruising met de Soesterweg komt een rotonde, waarna de weg eindigt op de T-splitsing van de Birktstraat en de Amsterdamseweg. 

Dit jaar wordt begonnen met de eerste werkzaamheden om de aanleg mogelijk te maken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort