Volledig scherm
Kasteel Stoutenburg. © Franciscaans Milieuproject

Vertrek dreigt voor Franciscanen in kasteel Stoutenburg

De toekomst van de Franciscaner woongemeenschap in Kasteel Stoutenburg is onzeker. Volgens de rechter is het landhuis een bedrijfsruimte en geen woonruimte. Als de bewoners de daarmee samenhangende huurverhoging niet kunnen opbrengen, moeten ze per 1 januari zijn vertrokken.

In 2015 liep het huurcontract van de woongemeenschap met eigenaar Utrechts Landschap af. Utrechts Landschap wilde het kasteel voortaan als bedrijfsruimte aanmerken en een huurverhoging doorvoeren. Maar dat kunnen de Franciscanen niet betalen. Het Utrechts Landschap zegde vorig jaar de huur op en eiste ontruiming van het pand per 1 januari 2016. Dat werd voor de rechter aangevochten.

Bedrijfsruimte
De rechter stelt het Utrechts Landschap in het gelijk dat het kasteel een bedrijfsruimte en geen woonruimte is, omdat de communiteit de ruimtes mede gebruikt voor zowel commerciële (verhuur) als ideële activiteiten. Tot de laatste worden onder meer de retraiteweken en kookworkshops gerekend waarvoor deelnemers een vergoeding betalen. De rechter geeft de bewoners tot 1 januari om het nieuwe huurcontract te tekenen, anders moeten ze het kasteel verlaten.

Het huidige kasteel Stoutenburg - in 1888 gebouwd als herenhuis op de plek van eerdere burchten - werd in 1948 aangekocht door de orde van de Minderbroeders Fransiscanen. De monniken verbouwen het vervallen landhuis tot een klooster voor novicen. Als de aanwas van jonge Franciscaners stokt, verandert het klooster in een bezinningscentrum. Sinds 1991 wordt het huis bewoond en gebruikt door leden van het Franciscaans Milieuproject.

Kloosterlijke ritme
Het collectief dat leeft in een 'kloosterlijk ritme', beheert en bewerkt de landerijen van kasteel Stoutenburg op een duurzame manier. Het landgoed is onder invloed van het milieucollectief uitgegroeid tot een pleisterplaats voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Bron van inkomsten voor de gemeenschap is het houden van thematische milieuconferenties op het landgoed. Tijdens meerdaagse bijeenkomsten slapen de gasten in de vroegere kloosterkamers van de novicen.

Bewoners en bestuur gaan zich volgende week beraden op de nieuwe situatie.

  1. De Marokkaanse groenteboer gaat weg uit de Vermeerstraat, dat wordt wennen voor de buurt
    PREMIUM
    column

    De Marokkaan­se groente­boer gaat weg uit de Vermeer­straat, dat wordt wennen voor de buurt

    Toen wij vertrokken uit Utrecht viel me dat zwaar. Dat had te maken met de gezellige buren, je vertrouwde omgeving. Ik zou de binnenstad gaan missen, maar toch zeker ook de Kanaalstraat. We woonden vlak om de hoek van die befaamde straat in Lombok, waar ontelbare groentewinkeltjes zijn. We kwamen er vaak voor de boodschappen, ook al omdat je daar werkelijk van alles kon krijgen, tot aan de meest exotische kruiden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort