Volledig scherm
Boerderij Bouwlust dateert van 1850 en werd 150 jaar geleden door een brand beschadigd. © Jeroen Jumelet

Vervallen Boerderij Bouwlust in bos Soest verkocht

Soest raakt z'n meest rotte kies kwijt. Boerderij Bouwlust, in de bossen van Laag Hees, is na 40 jaar leegstand en verpaupering met 2,5 hectare grond verkocht voor 1,1 miljoen euro aan een echtpaar uit Soest. Volgens de vorige eigenares is sloop en herbouw de beste optie.

Tot ergernis van bewoners van de Staalwijklaan en de Pijnenburgerlaan, twee onverharde lanen waar enkele huizen staan, heeft de voorlaatste eigenares de boerderij zwaar verwaarloosd. Ze hebben er al eens krakers uitgejaagd. Ook vele wandelaars in het bosgebied vragen zich steeds af waarom dit pand zo lang onbewoond en verpauperd langs de onverharde Turfweg staat. De Boerderijenstichting Utrecht en de stichting Erfgoed Utrecht hebben ook al meermalen aangedrongen op restauratie.

De laatste boer, De Groot, vertrok in 1975 uit de boerderij na er 35 jaar zijn bedrijf te hebben uitgeoefend. Sindsdien is iemand die momenteel in De Bilt woont, eigenaar. Die gebruikte de boerderij met z'n weilanden om daar schapen te houden. ,,Ik wilde er eigenlijk ook wonen, maar ik wilde wat grotere schuren die verder uit elkaar staan. De gemeente wilde niet meewerken met mijn plannen,'' verklaart de voormalig eigenaar de teloorgang.

De boerderij is een van de vijf boerderijen die Andries de Wilde (1781-1865) in het gebied, dat destijds behoorde tot het landgoed Pijnenburg, liet bouwen. Hij liet ook bos aanplanten en er daglonershuisjes en pachtboerderijen bouwen. Bouwlust dateert van 1850 en werd 150 jaar geleden door een brand beschadigd.

Het nieuwe bestemmingsplan uit 2014 laat hobbymatig dieren houden in schuren toe. De kopers van de boerderij zijn niet bereikbaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort