Volledig scherm
MyWheels © MyWheels

Vervoerder Syntus investeert in autodelen

Vervoersmaatschappij Syntus slaat de handen ineen met MyWheels om autodelen in de provincie Utrecht te laten groeien. De partijen laten samen vijftig boordcomputers in auto’s van particulieren bouwen om zo de verhuur makkelijker te maken.

,,De techniek die wij gebruiken in onze eigen deelauto’s is sinds vorig jaar voor particuliere verhuurders beschikbaar”, zegt Karina Tiekstra directeur van MyWheels. Een verhuurder hoeft niet meer thuis te blijven voor de sleuteloverdracht. De auto kan met een mobiele telefoon geopend worden. 

De partijen zoeken nu particulieren in Utrecht die hun auto willen verhuren en wel oren hebben naar de MyWheels Open-techniek. Vervoerder Syntus hoopt dat vooral mensen uit Kattenbroek en Hoogland zich aanmelden. ,,Onze busverbindingen rijden daar op zondag niet” zegt Sharon Bolhuis marketeer van Syntus. ,,Op deze manier kunnen mensen dan toch mobiel zijn. Daarnaast zijn het wijken waarvan we denken dat er mensen wonen die ook bereid zijn om hun auto aan te bieden als deelauto.” 

Syntus deelt ‘de lusten én de lasten’ samen met MyWheels. De operatie kost die per boordcomputer enkele honderden euro’s.

Flexibel

,,Wij zien dat onze reizigers flexibeler worden en flexibeler reizen. We willen breder kijken dan alleen het busvervoer”, aldus Bolhuis. ,,En we zien dat het een het ander niet uitsluit. We willen de reiziger ontzorgen en zo snel mogelijk van A naar B brengen.” 

Tiekstra ziet ook alleen voordelen. ,,Het is een goed huwelijk. Mensen die geen auto hebben, gebruiken vaker het OV en OV-reizigers zijn het gewend om niet in een eigen auto te stappen”, aldus Tiekstra.

Van de meer dan 400 auto’s die in Amersfoort op het platform worden aangeboden zijn er nog geen die te openen zijn met de mobiele telefoon. Er moet dus nog altijd een fysieke sleuteloverdracht plaatsvinden. Tiekstra: ,,We zien dat MyWheels Open auto’s vaker verhuurd worden, omdat die belangrijke barrière is weggenomen.”

In Amersfoort is dat als het aan beide partijen ligt ook snel mogelijk. De inschrijving voor geïnteresseerden is open en de eerste afspraken voor monteurs staan al gepland. ,,Het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, aldus Tiekstra.

Kosten

De eerste vijftig Utrechtse autobezitters die zich opgeven, betalen het eerste jaar geen abonnementskosten van 29 euro per maand. MyWheels vraagt een bemiddelingsvergoeding van 2,50 euro per etmaal en 12,5% van de verhuuropbrengst voor de ritverzekering. ,,Gemiddeld genomen levert een keer je auto verhuren 40 euro op, dus dan heb je het er zo uit. Nu geven we het eerste jaar cadeau.” 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort