Volledig scherm
Onduidelijke verkeersborden bij de Brink in Baarn. © Cok de Zwart

Verwarrende verkeersborden in Baarn: mag je hier nu wél of niet fietsen?

Huh? Mag je hier nou wél of juist niet fietsen. Een reeks verkeersborden bij de Brink in Baarn veroorzaakt een hoop verwarring en ergernis.

Het bovenste bord geeft aan dat het hier gaat om een voetgangersgebied en daar mag je nooit fietsen. Maar het bord eronder geeft aan dat er op bepaalde tijden, juist wel gefietst mag worden, bijvoorbeeld op vrijdagavond na negen uur en op zondag.

Daaronder hangt een bord waarop staat dat je geen (brom)fiets mee mag nemen. Het CDA in Baarn snapt er ook niets meer van en wil duidelijkheid van burgemeester en wethouders.

Klapborden

Het blijkt dat de onderste borden zogenoemde klapborden zijn. Dat betekent dat de borden ook kunnen worden weggedraaid . ,,Het onderste bord geldt alleen op dinsdagen, als de markt bezet is door kraampjes. Dan mag je niet met je fiets aan de hand over de markt lopen. Op de Baarnse Brink wordt het bord dan opgeklapt”, vertelt Rik van Hardevelt van het CDA.

Navraag bij marktkooplieden leerde Anna Ruighaver, steunfractielid van het CDA, dat er veel weerstand tegen de nieuwe borden is. Volgens Ruighaver hebben markthandelaren er geen enkel probleem mee dat marktbezoekers met hun fiets aan de hand lopen. ,,De kooplieden zien het verbod als het wegjagen van klanten en hebben geklaagd bij de marktvereniging.”

Inwoners met een rollator, een kinderwagen of een scootmobiel bezoeken de markt ook, stellen kooplieden. ‘Waarom zou een oudere die met de fiets aan de hand zware aardappelen, groente en fruit vervoert dat niet mogen?’, aldus Van Hardevelt.

Over daadwerkelijk fietsen over de markt zijn bezoekers en marktkooplieden het volgens het CDA wel eens: daar moet streng tegen opgetreden worden.

Het CDA heeft over de borden en de noodzaak ervan vragen gesteld aan het college van b en w. 

Hilariteit

Wandelaars op het vernieuwde Laanplein in Baarn stuitten vorige week op een reeks merkwaardige borden. Na 16 meter wandelen over een voetpad zagen ze een bordje ‘einde voetpad’ waarna twee meter verder weer een nieuw bord ‘voetpad’ opduikt. De reeks borden wekte nogal wat hilariteit

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort