Video: Unieke kleurenfilm van Amersfoort in de oorlog opgedoken

videoEr is een uniek kleurenfilmpje opgedoken van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Daarop zijn Duitse militairen te zien, de Wagenwerkplaats, de spoorlijn naar Amsterdam en op de achtergrond de Onze Lieve Vrouwetoren.

Het 16 millimeter-filmpje van een minuut is door een inwoner van Alphen aan den Rijn, de 60-jarige Richard van Driel Petri, geschonken aan Archief Eemland. Zijn opa had in de oorlog een fotozaak in Zeist. De beelden worden zondagmiddag, tijdens de opening van de expositie Amersfoort bevrijd! Vreugde & Verdriet, voor het eerst aan het publiek vertoond.

  1. Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt
    PREMIUM
    interview

    Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt

    Zijn carrière als Diggy Dex is al twintig jaar ‘een diesel die altijd wel doordendert’, zegt Koen Jansen (39) zelf. Maar de laatste jaren zoeft de Amersfoorter toch echt een stuk harder door muziekland. Net bijgekomen van twaalf avonden De Vrienden van Amstel Live! kondigde de chansonrapper zijn grootste soloshow ooit aan: 26 september in Afas Live. Een gesprek over het ambacht liedjes maken, rappen versus zingen en ouderschap. ,,Vader zijn is by far het heftigste dat ik heb meegemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort