Vier hectare bos verloren gegaan door brand Soester Duinen

VIDEO/UPDATEEen grote natuurbrand in de Korte Duinen heeft de brandweer vandaag urenlang beziggehouden. De extreme droogte, de wind en de lastig te bereiken plaats zorgden voor hoofdbrekens. 

De brand werd omstreeks drie uur gistermiddag ontdekt door een wandelaar. Kort daarna bevestigde patrouillevliegtuig Charly de brand. Brandweermannen snelde vervolgens naar de Maarschalkersteeg. Omdat het vuur snel om zich heen greep, werden meerdere korpsen, waaronder die van Amersfoort en Zeist opgeroepen om te helpen bij de bluswerkzaamheden. Volgens woordvoerder Marcel van Westendorp is honderden meters bos verloren gegaan. De brandweer heeft het gebied in twee delen opgesplitst. ,,Zo konden we vanaf beide kanten blussen en op die manier de brand onder controle krijgen”, aldus Van Westendorp.

Het is half zes als de brandweer het sein brand meester geeft; vervolgens wordt er nog anderhalf uur nageblust. Op de Oude Leusderweg verzamelen de vijftig brandweerlieden zich die vanmiddag het bos in zijn gestuurd. Ze krijgen koffie en broodjes, verzorgd door de brandweer van IJsselstein. Die heeft cateringdienst.

Nog enkele brandweerlieden bevinden zich bij de brandhaard, een stukje droge heide en grasland met wat bomen, dat geteisterd is door de vlammen. Ze houden de ondergrond nat, waar mogelijk nog vuurresten smeulen. Van Westendorp, de brandweerwoordvoerder, staat de laatste persmensen te woord tussen de zwartgeblakerde heide- en graspercelen. ,,Geen kans meer op uitbreiding’’, zegt hij tevreden als hij zijn jas uittrekt. ,,Maar je moet er met dit kurkdroge weer razendsnel bij zijn, want het brandt snel. Loop maar eens over de humuslaag hier, alles knispert van de droogte, je voelt het kraken. Niet voor niks dat we in de hoogste alarmfase zitten voor natuurbranden.’’

Doordat er een stevige wind richting Soest stond, sloot de politie onmiddellijk alle fietspaden door de Korte Duinen af. Van Westendorp schat aan het eind van de middag dat zo'n 4 hectare verloren is gegaan, inclusief enkele bomen. Rond half zes haalt de politie de afzetlinten weg. Fietsers en wandelaars bevolken de Korte Duinen weer. 

Volledig scherm
© Keistadnieuws
De brandweer heeft moeite om het vuur onder controle te krijgen.
Volledig scherm
De brandweer heeft moeite om het vuur onder controle te krijgen. © Keistadnieuws
Volledig scherm
© Keistadnieuws
Het vuur grijpt snel om zich heen.
Volledig scherm
Het vuur grijpt snel om zich heen. © AD

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort