Volledig scherm
Het voormalige pand van het transportbedrijf van Dennis D. in Nieuwleusen. © Alex Mulder

Vier jaar cel voor aftuigen deurwaarder met stalen pijp

Het Nieuwleusense stel Dennis D. (36) en Sophie B. (36) is veroordeeld tot vier jaar cel. Ze zijn door de rechtbank in Zwolle schuldig bevonden aan poging tot doodslag op een deurwaarder uit Amersfoort die bij hen in Nieuwleusen langskwam.  Ze zijn vrijgesproken voor afpersing. De deurwaarder krijgt 22.500 euro schadevergoeding. 

Dat heeft de rechtbank in Zwolle vanmiddag bepaald.  Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf tegen beiden geëist. Dennis en Sophie waren niet bij de uitspraak aanwezig. 

Stalen pijp

Dennis D. en Sophie B. hebben in juli een deurwaarder die juridische papieren kwam overhandigen bij hen thuis, langdurig met een stalen pijp afgetuigd. Die liep daardoor zware verwondingen op, brak onder meer een voet, kuitbeen en ellepijp. Hij heeft tot op de dag van vandaag moeite om zijn werk te kunnen doen en heeft psychische klachten overgehouden aan het incident. Ook hebben ze hun voormalige advocaat - de dag voor de deurwaarder langskwam - telefonisch bedreigd. 

Geen afpersing

Het Openbaar Ministerie meende dat de twee de deurwaarder ook hadden afgeperst; ze hadden zijn telefoon, autosleutels en juridisch papieren afgepakt. De rechter sprak hen daar echter van vrij omdat er geen bewijs was dat D. en B. dat hadden gedaan om zichzelf te verrijken. De rechter bepaalde voorts dat ze de deurwaarder een bedrag van 22.500 euro moeten vergoeden voor onder meer medische kosten en andere kosten die hij heeft gemaakt als gevolg van de afranseling. 

Tonnen schuld

De straf voor D. en B. is de treurige climax van een kleine anderhalf jaar waarin D. en zijn vrouw in grote problemen kwamen, nadat D. vorige zomer zijn transportbedrijf van de ene op de andere dag probeerde op te doeken. Dat ging niet volgens de regels: ontslagen chauffeurs, vakbonden en pensioenfonds waren woest op Dennis en zijn handelwijze als directeur van het transportbedrijf en stapten naar de rechter. Met succes. Het bedrijf van D. - en het gezin - kwam in grote problemen. D. heeft tonnen schuld aan een pensioenfonds en moet chauffeurs nog 65 mille betalen. Eerder deze week werd hij persoonlijk failliet verklaard. 

Ontkennen

D. en zijn partner B., ouders van jonge kinderen, ontkenden ter zitting de deurwaarder te hebben mishandeld. Ze beschouwen zichzelf als slachtoffer, beweren dat de deurwaarder hén juist belaagde. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort