Volledig scherm
Regiomanager Margo van Berlo van de Auris Prof. Groenschool, voorzitter Nout van de kinderraad en Arnold Jonk van de Onderwijsinspectie op de - opnieuw excellente - Aurisschool. © Nico Brons

Vijf excellente scholen in regio Amersfoort

Vijf scholen uit de regio Amersfoort hebben maandag van de Onderwijsinspectie het predicaat Excellente School gekregen. De scholen behoren daarmee tot de beste onderwijsinstellingen van Nederland. Het Farel College is voor het eerst excellent bevonden.

Een onafhankelijke jury bezocht 210 basis- middelbare- en speciale scholen waarvan 130 zich de komende drie jaar excellent mogen noemen. In Amersfoort zijn dat de SBO Michaëlschool (katholieke school voor speciaal basisonderwijs aan de Van Almondestraat), de Auris Professor Groenschool (basisschool voor speciaal onderwijs aan de Hooglandseweg-Noord), het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt (aan het Thorbeckeplein), het Farel College (middelbare school aan de Paladijnenweg) en het Corlaer College in Nijkerk (middelbare school aan de Kuypersstraat).  

Farel College
De enige Amersfoortse nieuwkomer is de havo van het Farel College. Rector Thijs Jan van der Leij is dolblij. ,,De vlag hangt vandaag uit.'' Het Farel krijgt het predicaat Excellente School omdat het tweetalig onderwijs van hoog niveau is. Ook is er volgens de inspectie sprake van een duurzame schoolontwikkeling. Dat betekent dat leerlingen veel ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Het vwo van het Farel College kwam net te kort om aangemerkt te worden als excellent. De examenresultaten vielen in 2015 tegen.           

Johan van Oldebarnevelt
Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt is voor de derde keer excellent bevonden. De school wordt gerekend tot beste gymnasia van Nederland. Het JVO onderscheidt zich door goede excellentieprofielen voor vwo'ers aan te bieden.

,,Zo hebben we een module die gaat over druk. Bij het vak Natuurkunde leren leerlingen wat druk is. Tijdens Biologie horen ze welke invloed druk heeft op het lichaam. Vervolgens krijgen ze een praktijkles in het zwembad om te ervaren hoe druk werkt,'' zegt Rector Cees van Lent. Een ander pluspunt is volgens de jury de kracht van de docenten. ,,Leraren vinden het hier heel normaal om een bovengemiddelde prestatie te leveren. Dat ambitieuze klimaat heerst hier veel meer dan op andere scholen waar ik werkte. Dat slaat ook over op leerlingen.''          

Auris Prof. Groenschool
De Auris Prof. Groenschool heeft zijn hernieuwde excellente status vooral te danken aan de nieuwe weg die de school een paar jaar geleden is ingeslagen. De speciale onderwijsinstelling profileert zich sinds kort als een expertisecentrum voor kinderen met een taalontwikkelingstoornis. Onder hetzelfde dak van de school zit ook een naschoolse dagbehandeling en de ambulante dienst van Auris.  

De instellingen helpen reguliere basisscholen om op een goede manier les te geven aan kinderen met een taalontwikkelingstoornis. ,,Zulke leerlingen moet je bijvoorbeeld korte instructies geven en als je ze iets vertelt, moet je hen aankijken,'' somt directeur Margo van Berlo op. ,,Wij hebben de ervaring om scholen op weg te helpen.'' Leerlingen van de speciale school krijgen vandaag allemaal een taartje om de excellente status van de Auris Prof. Groen te vieren.

Bekijk de excellente scholen bij jou in de buurt:

In samenwerking met indebuurt Amersfoort