Volledig scherm
Boeren protesteerden in oktober op het Malieveld in Den Haag. © ANP

Vijf Utrechtse natuurorganisaties: ‘Koop boeren uit die te veel stikstof uitstoten’

Vijf Utrechtse natuurorganisaties hebben vanmiddag hun Actieplan Stikstof aangeboden aan de Provinciale Staten. Daarin staan vergaande maatregelen, zoals het saneren van agrarische bedrijven die veel stikstof uitstoten.

De fosfaatrechten en vergunningsruimte van zulke boerenbedrijven moet worden ingetrokken, vinden de organisaties. De vrijgekomen grond moet ter beschikking worden gesteld aan natuur-inclusieve boeren in de omgeving, schrijven Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN in het actieplan.

De organisaties willen dat er een actief beleid van warme sanering komt voor intensieve veehouderijen in de Gelderse Vallei. Daarbij geeft de overheid boeren een financiële vergoeding om te stoppen. Ook moeten boeren hun koeien vaker in de wei laten lopen en ander voer te eten geven zodat de stikstofuitstoot wordt teruggedrongen.

Maximumsnelheid

Het actieplan van de Utrechtse natuurorganisaties adviseert de provincie ook te kijken naar de gevolgen van de stikstofuitstoot op de weg. Ze willen dat de maximumsnelheid op provinciale wegen in de buurt van steden, dorpen en natuurgebieden wordt teruggebracht tot 60 kilometer per uur. Ook andere sectoren moeten bijdragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Zo moeten bouwbedrijven investeren in elektrisch bouwmaterieel en circulair grondstoffengebruik.

Volgens de vijf natuurorganisaties heeft onder meer de Utrechtse Heuvelrug momenteel ernstig te lijden onder de uitstoot van stikstof. ‘De vitaliteit van bomen vermindert, heidevelden groeien dicht met grassen en bramen en brandnetels verdringen andere soorten. Dankzij het terugdringen van de stikstofemissies kan de biodiversiteit herstellen.’

Het doel van het actieplan is niet alleen om de stikstofuitstoot in Natura2000-gebieden, maar ook in de rest van de provincie terug te dringen. Het einddoel is het terugdringen van de kritische depositiewaarde in 2030 naar nul. Als dat is gebeurd, wordt de natuur niet meer aangetast door de uitstoot van stikstof.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort