Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Vink onder curatele: speciaal team houdt afvalverwerker in de gaten

De provincie Gelderland stelt de Barneveldse afvalverwerker Vink onder curatele. Het bedrijf mag zijn activiteiten uitbreiden, maar alleen als het accepteert dat een ‘compliance team’, een toezichtsteam, in het bedrijf voortdurend in de gaten houdt of Vink zich aan de regels houdt. Wijst Vink die voorwaarde af, dan eist de provincie dat het bedrijf wordt gesplitst. 

Quote

We willen er graag aan meewerken om de onrust bij bewoners weg te nemen

Woordvoerder van Vink

De provincie vindt dat met deze zeer verregaande voorwaarden wordt gewaarborgd dat de in opspraak geraakte afvalverwerker niet opnieuw in de fout gaat. De pijlen zijn vooral gericht op een van de eigenaren, Henk Vink, naar wie een gerechtelijk onderzoek loopt. Het toezichtsteam moet bedrijfsonderdelen waarbij hij betrokken is, in het bijzonder in de gaten houden.

Vink is al maanden aanhoudend negatief in het nieuws, eerst vanwege fouten bij de opslag van kunstgrasmatten. En nu door berichten over licht vervuilde grond die terecht is gekomen in nieuwbouwwijken in Barneveld. Uit bodemonderzoek moet blijken of de gezondheid van bewoners in het geding is. Vink zelf stelt dat de gestorte grond schoon is, forensisch deskundige Ton Diepeveen sprak in het tv-programma Zembla van een ‘stortplaats in een woonwijk’. Woordvoerder Jaap Kevelam van Vink zegt: ,,We willen er graag aan meewerken om de onrust bij bewoners weg te nemen.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort