Diverse zorgorganisaties zijn betrokken bij de inrichting van zorghotel De Witte Bergen.
Volledig scherm
Diverse zorgorganisaties zijn betrokken bij de inrichting van zorghotel De Witte Bergen. © Caspar Huurdeman

Vleugel De Witte Bergen ingericht voor coronapatiënten

Een vleugel van hotel De Witte Bergen bij knooppunt Eemnes wordt ingericht voor coronapatiënten. Dat besluit is genomen om de ziekenhuizen en de zorgorganisaties in de regio te ontlasten, meldt het Van der Valk-concern waartoe het hotel behoort.

Een deel van het hotel is omgebouwd tot zorghotel en hospice voor patiënten die ziek zijn geworden door besmetting met het coronavirus. Er moeten in beginsel twaalf kamers beschikbaar komen om geïsoleerd mensen te verplegen die besmet zijn met het virus. Waarschijnlijk zullen dat vooral patiënten van hogere leeftijd zijn. 

Patiënten

De kamers zijn al ingericht. Hoeveel patiënten er op den duur kunnen worden opgenomen en behandeld, kunnen de betrokken organisaties nog niet zeggen. Voordat het zorghotel in gebruik kan worden genomen en bekend wordt wat het uiteindelijke aantal bedden wordt, moet het eerst voldoen aan normen op het gebied van gezondheid, medische behandeling en veiligheid. De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek moet daar nog uitsluitsel over geven.

De nood in de regio is volgens de organisaties nog niet zo hoog dat acuut gebruik moet worden gemaakt van de extra bedden bij Van der Valk. Als er een tekort aan bedden ontstaat, moet het zorghotel er volledig klaar voor zijn.

Kamers leeg

De hotelketens Van der Valk en Fletcher boden vorige week bij de overheid aan dat ze kamers ter beschikking kunnen stellen voor behandeling van patiënten. ,,We hebben nogal wat kamers leeg omdat we niet druk worden bezocht’’, zegt Van der Valk-woordvoerder Vincent van Leeuwen. ,,En dus hebben we gevraagd wat we kunnen betekenen.’’

Behalve hotel De Witte Bergen heeft het ministerie van Volksgezondheid ook vestigingen van Van der Valk in Stein-Urmond boven Maastricht, Ridderkerk bij Rotterdam en het Brabantse Uden-Veghel benaderd voor extra patiëntenkamers.

Bij het zorghotel zijn het Hilversumse ziekenhuis Tergooi, de huisartsenpost ’t Gooi en thuisorganisaties Intermedicare, Vitaal Thuiszorg en Isza zorg betrokken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort