Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Voedselbank in Woudenberg voor wie net te veel verdient

Woudenberger Jacco van den Essenburg is zijn vanuit zijn woning een uitgiftepunt voor gratis voedsel begonnen voor inwoners van Woudenberg en Scherpenzeel.

Hij wil daarmee een alternatief bieden voor het uitgiftepunt van de Amersfoortse voedselbank in Woudenberg. Van den Essenburg wil met zijn pas opgerichte stichting Burgerinitiatief Woudenberg – informeel was hij al enige maanden bezig - mensen helpen die buiten de normen van de voedselbank vallen, maar toch in armoede leven. De norm is een maandinkomen dat 50 euro boven de voedselbank norm zit. ,,Maar we kijken ook naar de totale situatie. Misschien heeft iemand veel ziektekosten.''

Quote

Ik doe het voor de glimlach van de mensen.

Jacco van den Essenburg

Hij zoekt inmiddels naar een opslagruimte. Ondernemers in beide dorpen zijn bereid verse producten zoals zuivel, groente, eieren, vlees, vis en brood te schenken. Op 19 en 20 mei houdt hij bij Albert Heijn en Hoogvliet een inzamelingsactie en hij heeft ook scholen en kerken aangeschreven om hem te steunen. Hij heeft nu al 41 gezinnen als klant. ,,Ik doe het voor de glimlach van de mensen’’, zegt hij.

,,Verborgen armoede is er ook in Woudenberg en Scherpenzeel. En wij bieden voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, niet alleen voedsel of zuivel, maar ook dagjes uit of een sinterklaasfeest voor de kinderen’’, zegt hij.

Van den Essenburg heeft een samenwerking met stichting Onky Donky in Rhenen. Samen met die organisatie organiseerde hij al een paar keer een dagje dierentuin met gezinnen van zijn stichting. Zijn huis is ook inzamelpunt voor kleding, omdat mensen uit beide dorpen volgens hem hiervoor niet naar Amersfoort willen reizen. In Woudenberg mag de stichting een moestuin bewerken en de opbrengst verdelen onder deelnemende gezinnen.

De norm is een maandinkomen van 50 euro boven de voedselbanknorm. Ook vrijwilligers of ondernemers die mee willen helpen, zijn welkom. www.stichtingburgerinitiatiefwoudenberg.nl

Volledig scherm
Van den Essenburg tekent het contract bij de notaris. © Privéfoto

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort