Volledig scherm
PREMIUM
Het Lieve Vrouwekerkhof. De grijze kasseien markeren de plek waar ooit de Onze Lieve Vrouwekerk stond. © AD

Vonk sloeg over en: boem!

TOEN EN NUKomkommertijd? Jazeker. Maar ook in de zomer spelen zich nieuwswaardige of schokkende gebeurtenissen af. Vandaag deel 1 van een serie: de brand die in 1787 de Onze Lieve Vrouwekerk vernietigde.

Volledig scherm
Een tekening van de ontploffing in 1787. © Archief Eemland

Hét grote nieuwsfeit van het jaar 1787 was voor alle Amersfoorters het ontploffen en verbranden van de Onze Lieve Vrouwekerk. Volgens de overlevering gebeurde het tegen half elf op de ochtend van de tweede augustus. De rook was tot in de verre omgeving te zien en aangenomen mag worden, dat letterlijk heel Amersfoort zich wezenloos schrok. Want zo groot was de stad niet; er woonden slechts enkele duizenden mensen.

Over de oorzaak van die brand lopen de bronnen uiteen. Begrijpelijk, want degenen die er direct getuige van waren, konden het vermoedelijk niet meer navertellen.

Het betrof namelijk - en daar zijn alle historici het over eens - een ramp waarbij veel buskruit tot ontploffing kwam. De kerk diende als opslagplaats van wapens. Ook werden hier kogels, granaten en bommen met buskruit gevuld. In deze jaren moesten wapens op locatie vechtklaar worden gemaakt door de soldaten zelf.

Bij het vullen met buskruit van granaten zou iets gruwelijk zijn misgelopen. Een soldaat, die met een mes ergens roest vanaf aan het bikken was, stond er te dichtbij, een vonkje sloeg over en: boem! Volgens andere bronnen hanteerde een artillerist bij het vullen van een granaat op onhandige wijze het blokkerende pinnetje. De hefboom schoot los, de ontbranding zette in en de granaat ontplofte ter plekke.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort