Volledig scherm
© bram petraeus

Voor doodslag op neef veroordeelde Harald B. op vrije voeten

updateHet gerechtshof in Arnhem heeft de Amersfoorter Harald B. vandaag, een dag na het door hem aangespannen hoger beroep, op vrije voeten gesteld. B. (52) werd vorig jaar veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van zijn aangetrouwde neef Michael de Boe na afloop van een familiefeest in 2016.

Volledig scherm
Michael de Boe. © Privéfoto

De verdediging van de Amersfoorter beriep zich vorig jaar tijdens het strafproces nog tevergeefs op noodweer. Harald B. zou, om zichzelf en zijn dochtertje van toen 8 jaar te verdedigen, geen andere mogelijkheid hebben gezien dan het trekken van een mes tegen zijn agressieve en sterke neef. Hij zou niet hebben gestoken, maar in een worsteling door het slachtoffer aan de arm zijn getrokken. De Boe dreef het lemmet zelf in zijn buik, heeft B. steeds volgehouden.

Van Elsts kantoorgenoot Niels van Schaik legde in het hoger beroep van maandag ook opnieuw de nadruk op de rommelige bewijsvoering in de kademoordzaak. Volgens de advocaat spraken getuigen elkaar tegen, raakten geluidsopnames van belangrijke verhoren zoek en was sprake van willekeur bij de onderzoekers naar de ‘kademoord’. De verdediging voelde zich tot slot gesterkt door nieuw forensisch onderzoek, waarin werd gesteld dat de fatale steekwond ook door een afschermende actie van B. kon zijn veroorzaakt.

Van Elst: „Kennelijk zijn de argumenten nu wel overgekomen. We hebben steeds volgehouden dat de toedracht van het incident niet meer was vast te stellen. We zullen het met andere woorden nooit weten. Wat we wel weten, is dat B. nu uit de gevangenis komt. En dat is mooi, want het heeft lang genoeg geduurd.’’

‘Gevochten’

Quote

Er een mooi zielig verhaal aanbreien en liegen over je zogenaamde onschuld en toch vrijgela­ten worden

Kimberly de Boe, zus van slachtoffer

De directe familie van het slachtoffer reageerde op Facebook geschokt op de vrijlating. ‘Zo hard gevochten voor gerechtigheid en zo hard verloren, omdat we leven in Nederland. Hier kun je iemand van het leven beroven, er een mooi zielig verhaal aanbreien, liegen over je zogenaamde onschuld en toch vrijgelaten worden... Vandaag is de man die mijn broer vermoordde, vrijgelaten... Zo oneerlijk... zo onterecht’, schrijft een zus van het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep negen jaar had geëist, wacht met een reactie tot het schriftelijk arrest van 26 november.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort